Šef HZJZ-a i stručnjaci o koronavirusu: “Epidemija će sigurno stići u Hrvatsku”

U saboru je održana sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Prva točka dnevnog reda bila je informiranje javnosti o novoj koronavirusnoj infekciji u Hrvatskoj i svijetu.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak predstavio je činjenice koje se do sada znaju o bolesti. Istaknuo je kako je bolest nova, pojavila se početkom prosinca u kineskom Wuhanu.

“Simptomi su slični gripi. Nema terapije jer se radi o virusu. Bolest se počela vrlo brzo širiti zbog veze s tržnicom gdje se prodaju žive životinje, prešla je sa životnije na ljude”, rekao je Capak.

Dodao je kako je do sada oboljelo 24.530 ljudi, od toga 28 u Europi, a najviše u Njemačkoj.

Iz Ministarstva zdravstva je rečeno kako je ministar Beroš poduzeo sve mjere, pogotovo zbog činjenice da smo predsjedavajući u EU. Tijekom vikenda je razgovarao s ministrima članica EU-a, a uskoro će biti sazvana izvanredna konferencija na temu koronavirusa.

Na sjednici je također istaknuto da u Hrvatskoj za sada nema ni jednog inficiranog pacijenata, ali da postoji realna prijetnja da će epidemija doći u Hrvatsku, donosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...