ALARMANTNO U BOLNICI Ravatelj Čulina: Imamo nagli porast hospitaliziranih od korone i povećani broj preminulih!

Zbog povećanog broja oboljelih od korone i respiratornih bolesti, Objedinjeni hitni bolnički prijem zadarske bolnice i Odjel pedijatrije rade pod velikim pritiskom. Kako bi omogućili kvalitetno zbrinjavanje svih pacijenata, ravnatelj Bolnice dr. Željko Čulina stoga apelira na građane da zbog manjih problema, poput kašlja, ne dolaze na Hitni prijem, već pomoć potraže kod obiteljskog liječnika.

– Situacija nam je teška, od korone imamo oboljelih i među djecom i starijima, ali uz koronu nam dolaze i pacijenti oboljeli od hripavca i gripe. O tome kakvo je trenutno stanje najbolje će vam reći ove brojke:  na Hitom prijemu dnevno imamo i po 250 pregleda, a na Pedijatriji oko stotinu! To su ogromne brojke koje donose  izuzetno velik pritisak na oba odjela, kazao nam je ravnatelj Čulina, navodeći i precizne podatke o kretanju virusa COVID-19, a koji očito ponovno zovu na uzbunu.

  Od službenog proglašenja kraja pandemije od 11. svibnja prošle godine  u Općoj bolnici Zadar hospitaliziran je 301 pacijent s COVID-om 19. U razdoblju od lipnja do listopada 2023. bilježimo povoljnu epidemiološku situaciju vezanu uz hospitalizaciju pacijenata oboljelih od ovog virusa,  dok od studenoga 2023. do danas bilježimo nagli porast oboljelih od COVID-a koji zahtijevaju bolničko liječenje. U ovom smo razdoblju imali i povećan broj preminulih od osnovne bolesti, uz popratnu dijagnozu COVID-a, kaže dr. Čulina.

U zadarskoj su bolnici od 1. studenog prošle godine do 7. siječnja ove  preminula 33 pacijenta s pridruženom dijagnozom korone, a 8. siječnja ove godine od virusa je hospitalizirano 20 pacijenata. Najviše ih je na odjelima Službe za interne bolesti i Odjelu za infektologiju.

– Od prosinca prošle godine bilježimo i povećan broj pacijenata s COVID-om koji ne zahtijevaju bolničko liječenje, međutim i to dodatno opterećuje rad Objedinjenog hitnog bolničkog prijama. Naime, pacijenti bi se pri pojavi prvih tegoba trebali javiti svom liječniku obiteljske medicine koji će procijeniti je li potrebno uputiti ih bolnicu na daljnju dijagnostiku i liječenje. Nadalje, obzirom da je ovo očekivano razdoblje pojave sezonskih uzročnika respiratornih bolesti, od 5. siječnja bilježimo i povećan broj zahtjeva za prijemom pacijenata oboljelih od gripe. Takvih smo imali devet takvih,  najviše među djecom, a imamo i  55-godišnjeg pacijenta koji je zbog gripe dospio i na respirator, upozorava ravnatelj Željko Čulina, poručujući na kraju Zadranima neka im pomognu smanjiti ovaj velik pritisak na Bolnicu.

– Stoga ovim putem potičemo građane neka se jave svom izabranom liječniku radi savjetovanja o cijepljenju protiv gripe, pneumokoka, COVID-19, a naročito kod pacijenata koji boluju od kroničnih bolesti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...