U karantenu će i najbliži kontakti prvooboljelog od koronavirusa u Hrvatskoj

Potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o mlađem čovjeku, nalazi se u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Potvrdio je to na press konferenciji, nakon sastanka krizog stožera, premijer Andrej Plenković.

“Danas u 11.50 dobili smo rezultate testiranja za hrvatskog državljana mlađe životne dobi koji je od 19. do 21. ovog mjeseca boravio u Milanu, pokazuje znakove blaže bolesti i nadamo se da će tako i ostati”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, donosi N1.

“Ovime podižemo stupanj obrane i mjere, koncentriramo se na kontakte koje je ostvario i postupamo na adekvatan način. Ulazimo u fazu višeg nivoa odgovora na ugrozu, bolest je slična običnoj gripi i ne očekuju se veće komplikacije od onih koje su prilikom infekcije gripe. Zdravstveni sustav je spreman i radit ćemo na sigurnosti zdravlja nacije”, rekao je ministar i još jednom ponovio kako su detektirali sve moguće kontakte zaraženog pacijenta te će prema njima postupati.

Za najbliže kontakte organizirat će karantenu.

“Nadam se da ćemo na ugrozu reagirati poput Njemačke ili Francuske u kojima su epidemiju uspjeli staviti pod kontrolu, no nije moguće izbjeći sve druge scenarije. Ne ovisi sve samo o nama, već i o virusu, no predvidjeti smo sve moguće scenarije”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao kako je o lokacijama za karantenu već odlučeno, no za sad nema potrebe iznositi te podatke u javnost.

Nacionalni stožer počinje svoj rad, rekao je potom ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...