USKOK istražuje dvojicu zadarskih policajaca koji su zataškali jurnjavu bivšeg zamjenika šefa policije

USKOK je otvorio istragu protiv dvojice policijskih službenika Policijske uprave zadarske jer nisu pokrenuli postupke protiv Josipa Ćelića, bivšeg zamjenika ravnatelja policije, ni Darka Cara, bivšeg načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske koje su presretači uhvatili u prebrzoj vožnji. Riječ je o dvojici bivših načelnika Postaje prometne policije Zadar Ivici Rumori i Luzariju Kulašu, doznaje Telegram.

Za ovaj slučaj zataškavanja doznalo se lani u listopadu kada je u medije procurila snimka Ćelićeve jurnjave za koju, međutim, sve do novinarskog upita protiv njega nije bio pokrenut prekršajni postupak.

Sada USKOK tvrdi da Rumora, koji je do 8. srpnja prošle godine bio na čelu zadarske prometne policije, dokumentaciju o Ćelićevom i Carevom prekršaju nije dao dalje u proceduru. Nije, dakle, protiv njih pokrenuo prekršajne postupke, za što je ovlašten prema zakonu. Dokumentaciju čak nije dostavio ni službenicima referade za prekršaje Postaje prometne policije kako bi oni nastavili s procesuiranjem dvojice visokopozicioniranih kolega.

Kada je lani početkom srpnja predao dužnost Kulašu, koji je imenovan na njegovu funkciju, Rumora mu je samo proslijedio dokumente o Ćeliću i Caru.

Kulaš je zatim, tvrdi USKOK, ponovno ne želeći procesuirati Ćelića i Cara, držao zapisnike o njihovim prekršajima kod sebe. “Niti on nije poduzeo zakonom propisane radnje radi procesuiranja navedenih prometnih prekršaja”, stoji u rješenju USKOK-a o otvaranju istrage protiv Rumore i Kulaša.

Tek kada je 23. listopada 2019. stigao novinarski upit o Ćelićevoj jurnjavi u okolici Zadra, Kulaš je žurno protiv njega pokrenuo prekršajni postupak.

Zbog ove afere Ćelić i Car bili su prisiljeni odstupiti sa svojih dužnosti, a Kulaš je također premješten na drugo radno mjesto. Ćelić od početka tvrdi kako nije utjecao na policajce da ga ne prijavljuju, tim više što im je uredno potpisao zapisnik o utvrđenoj brzini vožnje. U mjestu gdje je ograničenje 50 kilometara na sat, prošao je brzinom od 160 kilometara na sat.

U međuvremenu je iz službe udaljen i policijski službenik za kojeg se vjeruje da je medijima dostavio snimku Ćelićeve vožnje.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...