Capaka pitali možemo li uskoro očekivati otvaranje frizerskih salona

Krunoslav Capak je kazao da bismo već za pet do šest dana mogli vidjeti je li Uskrs pridonio širenju koronavirusa. Vjeruje da se to neće dogoditi jer prema svim pokazateljima su naši građani odgovorni.

Na upit smatra li da će neke mjere uskoro otpasti kazao je da su u Stožeru mišljenja da će mjere kakve su sada još neko vrijeme ostati.

“Znamo svi da smo sad u najkritičnijem periodu, ali ako održimo povoljnu epidemiološku situaciju onda bismo mogli razmisliti o relaksaciji nekih mjera”, poručio je ravnatelj HZJZ-a.

Na dodatno pitanje novinarke Večernjeg lista kada bi se, primjerice, mogli otvoriti frizerski saloni, Capak je istaknuo da je to jedna od djelatnosti gdje je rizik od zaraze prilično visok.

“Dakle, nisam baš optimističan da će se tako brzo otvoriti. U narednim tjednima sigurno neće. Epidemiološka slika trenutno je najvažniji kriterij. Onog trenutka kad budemo imali uzastopni pad, tada ćemo uvesti i relaksacije”, kazao je stručnjak.

Naveo je da je prerano govoriti o tome hoće li se školarci i studenti ove godine više vraćati u školske klupe rekavši i da je to prvenstveno pitanje za Ministarstvo obrazovanja.

Gostujući u Dnevniku Nove TV Capak je komentirao kada bi se život mogao vratiti u normalu i kad ćemo imati cjepivo, odgovorio je kako misli da je nekih 12 mjeseci ili koji mjesec više realni period koji ćemo čekati do cjepiva.

“Bez cjepiva je scenarij takav da smo početno držali virus pod kontrolom, a očekujem da će tijekom ljeta situacija biti bolja jer je riječ o kapljičnoj infekciji. Po našoj procjeni trebalo bi biti znatno manje oboljelih, a na jesen i na zimu situacija ovisi o brojnim faktorima. No, do ljeta nećemo steći kolektivni imunitet. Ako virus ostaje isti kakav jest nastavit će se to prokuživanje i trebat će još jedna sezona da se zaustavi širenje infekcije. Ako će se virus mijenjati, u tom slučaju nam, slijedi sezonstvo, a možda bude i scenarij kao sa SARS-om pa možda nestane i njegov mlađi brat”, kazao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...