OVAKO BI TO MOGLO IZGLEDATI

Ovo ljeto turisti će iz dnevnog boravka ići ravno do destinacije – bez skretanja

Matija Lipar/ZARAPIX
Tamni način

Iako još nije sasvim definiran, zajednički europski protokol putovanja mogao bi značiti da će turisti direktno iz svojih domova putovati u željenu destinaciju bez suvišnih stajanja na odmorištima i posjeta usputnim destinacijama, a u hotelu ne bi imali doticaja s osobljem.

Pod sloganom “Od kuće do destinacije” ovog bi ljeta turisti iz susjedstva te zemalja koje nemaju previše zaraženih koronavirusom mogli doći na našu obalu Jadrana. Naravno, sve ovisi i o epidemiološkoj situaciji, ali i o tome hoće li 1. lipnja, kada je obično službeni početak turističke sezone, granice u zemljama Europske unije biti otvorene.

Na videokonferenciji ministara turizma zemalja članica EU, koju je u ponedjeljak sazvao hrvatski ministar Gari Cappelli, predstavljena je namjera uspostavljanja zajedničkog protokola putovanja, kolokvijalno znanog kao “COVID-19 putovnica”. Njome bi turisti, ako imaju potvrdu da nisu zaraženi, mogli putovati izvan svoje zemlje u turističke destinacije. Nije još dogovoreno kako će se utvrđivati zdravlje turista, o čemu će više detalja biti jasnije u sljedećih mjesec dana.

Epidemiološki testovi nisu dovoljni?

Ako se ne obistine prognoze domaćih stručnjaka o uspostavljanju zajedničkog europskog protokola za putovanja, moguće je da će Hrvatska bilateralno pregovarati o uspostavljanju turističkih koridora iz zemalja čiji građani tradicionalno dolaze na ljetovanje. Interes su već pokazale Češka, Austrija, Mađarska, Slovenija i Njemačka. No, epidemiolozi upozoravaju kako serološki testovi nisu dokaz da je osoba zdrava iako je preboljela COVID-19 te da oni samo mjere razinu antitijela u krvi.

“Prepustimo epidemiolozima svake zemlje da nađu zajednički jezik, a ako to nije moguće, onda postoje bilateralni pregovori s pojedinim zemljama o načinu prelaska jednih kod drugih”, rekao je Jutarnjem ministar Cappelli, dok direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić zaziva bilateralne dogovore: “Dobro je raditi na definiranju zajedničkih kriterija, međutim, izvjesnije je da se postignu određeni bilateralni dogovori sa zemljama u okruženju koji imaju dobru epidemiološku situaciju i koja su nama tradicionalna emitivna tržišta. Teško je očekivati da će se zajednički dogovor postići sa zemljama koje su i dalje pogođene, poput Italije, Španjolske i Francuske.”

Ako turistički koridori budu uspostavljeni, oni bi mogli funkcionirati tako da turisti idu izravno iz svojih domova do željene destinacije, bez posjeta drugim mjestima, skretanja i nepotrebnih odmora. Predviđeni su cestovni, željeznički, pomorski i zračni koridori.

“Morat ćemo imati kontrolirani turizam u posebnim uvjetima ako se dozvoli otvaranje granica, da turisti dolaze od kuće do destinacije”, poručio je Cappelli.

Posebne mjere za hotele

Predviđaju se i posebne mjere u hotelima, poput digitalnog check-ina, kojim bi se omogućilo da turisti ne dolaze u dodir s recepcionerima. Time bi gosti prilikom rezervacije sobe dobili potvrdu njenog broja koju mogu otvoriti mobitelom po dolasku u hotel. Uz to, mogli bi birati žele li da im sobari dolaze svakodnevno ili rjeđe u sobu. Za apartmane su predviđeni šifrirani sandučići u kojima bi gosti mogali pokupiti ili ostaviti ključeve.

“Taj dio protokola smo pripremili kako bi gosti točno znali kako se ponašati, jer će se i oni onda osjećati sigurnije”, zaključio je Cappelli, piše Net.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar