Ovo ljeto turisti će iz dnevnog boravka ići ravno do destinacije – bez skretanja

Iako još nije sasvim definiran, zajednički europski protokol putovanja mogao bi značiti da će turisti direktno iz svojih domova putovati u željenu destinaciju bez suvišnih stajanja na odmorištima i posjeta usputnim destinacijama, a u hotelu ne bi imali doticaja s osobljem.

Pod sloganom “Od kuće do destinacije” ovog bi ljeta turisti iz susjedstva te zemalja koje nemaju previše zaraženih koronavirusom mogli doći na našu obalu Jadrana. Naravno, sve ovisi i o epidemiološkoj situaciji, ali i o tome hoće li 1. lipnja, kada je obično službeni početak turističke sezone, granice u zemljama Europske unije biti otvorene.

Na videokonferenciji ministara turizma zemalja članica EU, koju je u ponedjeljak sazvao hrvatski ministar Gari Cappelli, predstavljena je namjera uspostavljanja zajedničkog protokola putovanja, kolokvijalno znanog kao “COVID-19 putovnica”. Njome bi turisti, ako imaju potvrdu da nisu zaraženi, mogli putovati izvan svoje zemlje u turističke destinacije. Nije još dogovoreno kako će se utvrđivati zdravlje turista, o čemu će više detalja biti jasnije u sljedećih mjesec dana.

Epidemiološki testovi nisu dovoljni?

Ako se ne obistine prognoze domaćih stručnjaka o uspostavljanju zajedničkog europskog protokola za putovanja, moguće je da će Hrvatska bilateralno pregovarati o uspostavljanju turističkih koridora iz zemalja čiji građani tradicionalno dolaze na ljetovanje. Interes su već pokazale Češka, Austrija, Mađarska, Slovenija i Njemačka. No, epidemiolozi upozoravaju kako serološki testovi nisu dokaz da je osoba zdrava iako je preboljela COVID-19 te da oni samo mjere razinu antitijela u krvi.

“Prepustimo epidemiolozima svake zemlje da nađu zajednički jezik, a ako to nije moguće, onda postoje bilateralni pregovori s pojedinim zemljama o načinu prelaska jednih kod drugih”, rekao je Jutarnjem ministar Cappelli, dok direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić zaziva bilateralne dogovore: “Dobro je raditi na definiranju zajedničkih kriterija, međutim, izvjesnije je da se postignu određeni bilateralni dogovori sa zemljama u okruženju koji imaju dobru epidemiološku situaciju i koja su nama tradicionalna emitivna tržišta. Teško je očekivati da će se zajednički dogovor postići sa zemljama koje su i dalje pogođene, poput Italije, Španjolske i Francuske.”

Ako turistički koridori budu uspostavljeni, oni bi mogli funkcionirati tako da turisti idu izravno iz svojih domova do željene destinacije, bez posjeta drugim mjestima, skretanja i nepotrebnih odmora. Predviđeni su cestovni, željeznički, pomorski i zračni koridori.

“Morat ćemo imati kontrolirani turizam u posebnim uvjetima ako se dozvoli otvaranje granica, da turisti dolaze od kuće do destinacije”, poručio je Cappelli.

Posebne mjere za hotele

Predviđaju se i posebne mjere u hotelima, poput digitalnog check-ina, kojim bi se omogućilo da turisti ne dolaze u dodir s recepcionerima. Time bi gosti prilikom rezervacije sobe dobili potvrdu njenog broja koju mogu otvoriti mobitelom po dolasku u hotel. Uz to, mogli bi birati žele li da im sobari dolaze svakodnevno ili rjeđe u sobu. Za apartmane su predviđeni šifrirani sandučići u kojima bi gosti mogali pokupiti ili ostaviti ključeve.

“Taj dio protokola smo pripremili kako bi gosti točno znali kako se ponašati, jer će se i oni onda osjećati sigurnije”, zaključio je Cappelli, piše Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...