Propusnice ostaju, premijer objasnio zašto, trgovine će raditi dvokratno

Nakon što su faze popuštanja mjera predstavljene na sjednici Vlade, premijer Andrej Plenković na tu je temu održao i posebnu press konferenciju.

Plenković je na press konferenciji odmah otvorio prostor za pitanja novinara. Jedno je bilo hoće li ovo popuštanje mjera doprinijeti stabilizaciji gospodarstva i što ako se one negativno odraze na situaciju.

“Sve što smo učinili ostvarilo je dobar rezultat. Zaraza je spora i smrtnost je relativno mala. Istodobno, mjere za gospodarstvo omogućile su zadržavanje radnih mjesta. Sada se nalazimo u fazi da smo nakon pažljivog promišljanja došli do postupnog ukidanja određenih ograničavajućih mjera. Vlada je pažljivo gledala kako će te mjere imati učinke na gospodarstvo i život građana. Molim sve sugrađane da dobro razumiju što radimo. Sve što se tiče fizičke distance i visokih higijenskih standarda je i dalje temelj naše borbe. Gospodarske i društvene aktivnosti pomoći će da postupno aktiviramo ono što nije bilo moguće”, kazao je Plenković, prenosi Tportal.

Na pitanje novinara kazao je da propusnice ostaju na snazi do daljnjeg, no da će se proširiti opseg razloga zbog kojih se mogu davati.

“Proširit će se opseg razloga za izdavanje propusnica. One ostaju kao pravilo, ali opseg će biti povećan uz praćenje epidemiološke slike. Što se tiče trgovina, HZJZ će izraditi precizne preporuke, vjerojatno će se raditi dvokratno. Ako se do tad epidemiološka slika popravi, recimo vi želite iz Krapine u Vodice, pokažete rezervaciju smještaja i za to ćete dobiti propusnicu. One ostaju kao mehanizam jer ih u slučaju pogoršanja moramo imati. Pokazale su se izrazito korisne jer su ograničile jedan od načina kako se virus širi”, rekao je.

Što se tiče rada trgovina, kazao je da će HZJZ izraditi točne upute, no da se ide prema tome da trgovine rade dvokratno, i to cijeli dan od 7 ujutro do navečer.

Upitan kako će izgledati boravak u vrtićima i školama, hoće li biti manje djece po grupama, Plenković je kazao da će HZJZ izraditi detaljne upute do 11. svibnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...