Ravnatelj biogradske bolnice ne smije govoriti o tamošnjoj situaciji, Medić objasnio kako se proširila zaraza

Na jutros održanoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Zadarske županije, dr. Alan Medić rekao je da je od 63 oboljelih koliko trenutno broji naša županija, za biogradsku bolnicu vezano čak njih 43. Epidemiolog je prije nekoliko dana rekao da se u Specijalnoj bolnici za ortopediju nisu pridržavali mjera. Novinare je zanimalo što to točno znači.

U tom trenutku je došlo do transmisije virusa zato što je bilo socijalnog kontakta u bolnici, druženja. To je ono što ja često naglašavam, manja je šansa da ćete prenijeti zarazu na pacijenta ako koristite zaštitnu masku ili opremu. Problem je bio taj što je u bolnici u nekim situacijama došlo do neformalnog druženja, kada sjednete i s nekim popijete kavu. Tu je, po mojoj procjeni, došlo do prijenosa virusa. Ali i u boravku u zajedničkim prostorijama, ako primjerice stojite s kolegom onda se inficirate u tom bliskom kontaktu. A čija je tu odgovornost, to nije na meni da utvrđujem i u to ne bih ulazio. To je i ministar Beroš rekao. Kad se ovo završi, radit će se procjene i analize, postoje zdravstvene inspekcije, tko je postupio i kako i po čijim napucima. Na meni i mojoj ekipi bilo je da to otkrijemo što prije i mislim da smo dobro postupili kad smo u samoizolaciju stavili veliki dio djelatnika, praktički sve. Sada ih testiramo prilikom povratka na posao. Dosad smo nakon izlaska iz samoizolacije našli sedam pozitivnih, što nam govori da smo dobro postupili kada ih nismo pustili da rade i čekali pojavu simptoma, rekao je Medić.

Novinare je također zanimalo zašto medijskim konferencijama ne prisustvuje ravnatelj biogradske bolnice, Andrija Marcelić, iako je na dosadašnjim konferencijama bio najavljen njegov dolazak.

Ravnatelju je zabranjeno istupanje vezano za rad s pacijentima koji su trenutno smješteni u biogradskoj bolnici. Za sve ostalo, upravljanje bolnicom, njegov rad i uvjete rada, slobodno ga kontaktirajte, rekao je načelnik Stožera Šime Vicković.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...