Škola; Capak: “Treba potvrda da oba roditelja rade i da oni i djeca nisu bolesni od COVID-a 19”

Na novinarsko pitanje na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite što je s posjetama roditelja djeci koja su u bolnici ministar Vili Beroš kaže da razmišljaju dozvoliti posjetu najuže obitelji, ali podsjeća da moraju voditi računa o opasnosti unošenja infekcije.

Konzultirali smo epidemiološku struku, i oni preporučuju da se pratnji omogući posjet. Ustanove mogu donijeti odluku o iznimakam kod treće osobe na porodu. Ovisno o okolnostima neka odlučuju što i kako. Što se tiće djeci koja su ugrožena razmišljamo da dozvolimo posjet majkama, jer to pruža osjećaj sigurnosti, kazao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a dr. Krunoslav Capak vezano za epidemiološke upute oko odlaska djece u školu kaže da je dovoljna potpisana potvrda oba roditelja da moraju ići na posao. Na pitanje tko će biti odgovoran ako se razbukta zaraza u školama odgovara da će za to biti odgovoran virus, a ako se stanje pogorša onda će epidemolozi razmatrati o povratku mjera.

U našim preporukama nema potvrde od poslodavaca za roditelje, već o potvrdi da djeca i roditelji i ukućani nisu bolesni od COVID-a 19, zatim da je roditelj upoznat sa sadržajem i da kažu oba roditelja rade li i da nemaju druge mogućnosti nego da djeca dođu u školu. Ako dođe do razbuktavanja, epidemiolozi će doći na teren i ako je potrebno zaustaviti odvijanje nastave u toj školi. Ako nam poraste faktor reprodukcije u tom slučaju ćemo se vratiti na staro, dodao je.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...