U Njemačkoj nošenje maski postaje obavezno. Treba li i u Hrvatskoj?

U Njemačkoj se od početka pandemije koronavirusa do danas korjenito promijenilo razmišljanje politike o nošenju zaštitnih maski. Još 31. ožujka je ministar zdravstva Jens Spahn izjavljivao da maske “nisu neophodne u ovoj situaciji”, da bi se Njemačka mjesec dana kasnije našla u situaciji da je nošene zaštitnih maski postala obaveza svih građana.

S time su se složile i sve njemačke savezne pokrajine, njih 16. Posljednji koji je donio odluku da građani moraju obavezno nositi maske bio je Bremen.

Obavezno u javnom prijevozu i prodavaonicama

Nošenje maski će biti obavezno u javnom prijevozu, a većina pokrajina je donijela odluku po kojoj su maske na licu potrebne i za odlazak u trgovinu.

Kancelarka Angela Merkel je prošlog tjedna pri najavi popuštanja mjera snažno preporučila Nijemcima da počnu nositi zaštitne maske kada izađu iz kuće, no u međuvremenu je to postala službeno propisana obaveza.

Izuzeci u Berlinu i Brandenburgu

Obavezu su morale propisati pokrajine, s obzirom na to da je to njihova ovlast u njemačkom federalnom sistemu, a ne centralne vlasti, pa je trajalo nekoliko dana dok su sve pokrajine donijele istu odluku. Prva je obavezu nošenja maski uvela pokrajina Sachsen.

Najliberalnija pravila pak imaju Berlin i Brandenburg, u kojima su maske obavezne u javnom prijevozu, ali ne i trgovinama. U pokrajini Mecklenburg-Vorpommern je propisana kazna od 25 eura za one koji budu bez maske uhvaćeni u javnom prijevozu.

Njemački političari se pozivaju na znanstvene studije i stava su da maske usporavaju i sprečavaju širenje koronavirusa, piše Index.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...