Brigadir Željko Ninić: “Ostatke zrakoplova spremni smo prevesti u Zemunik”

Brigadir Željko Ninić, zapovjednik 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, komentirao je tragičnu nesreću pada aviona ZLIN u kojoj su u četvrtak stradala dva pripadnika Hrvatske vojske.

“Jučer je formirano istražno povjerenstvo koje se i danas nalazi na licu mjesta. Sve će učiniti da skupi što više relevantnih dokaza kako bi se utvrdili stvarni uzroci nesreće. Ostatke zrakoplova smo spremni prevesti u Zemunik ako institucije dopuste”, rekao je brigadir Željko Ninić za N1.

Avion ZLIN nema crnu kutiju u klasičnom smislu, već ima uređaj koji bilježi opterećenja i koji se nalazi u prostoru pilotske kabine, pojasnio je, u kakvom je uređaj stanju i što je zabilježio, tek će se vidjeti.

ZLIN je avion češke proizvodnje, od 2007. u Hrvatskoj vojsci, a najviše se koristi za početnu obuku pilota i akrobatsko letenje.

“Nismo imali problema s ovakvim tipom aviona dosad, a što se tiče modela, nije imao gotovo nikakvih primjedbi od strane pilota. Sam zrakoplov je prošli tjedan provjeren u sklopu redovnog održavanja, pilot nije imao prigovora, dosad smo bili jako zadovoljni”, istaknuo je Ninić.

Rekao je da je kao zapovjednik postrojbe odgovaran za ispravnost zrakoplova, no dosad problema nije bilo.

“Svi mi smo svjesni da je ovo vojnički poziv i da nosi visoki svakodnevni rizik. Jako smo povezani, provodimo dugi niz godina skupa. Formiran je i tim psihologa za potporu obiteljima i polaznicima”, rekao je i dodao da se svi pregledi provode po svim pravilima struke.

Što se tiče baze u Zemuniku, rekao je da su svi obučni letovi su zaustavljeni, no ostale službe rade normalno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...