Plenković želi neradnu nedjelju: “To je politički stav HDZ-a”

Andrej Plenković najavio je kako će se, utvrdi li se da epidemiološki više nije nužna, zabrana rada nedjeljom ukinuti, no poručio je kako je on za to da nedjelja bude neradna.

„Zabrana rada nedjeljom bila je epidemiološka mjera koja je donesena u sasvim drugačijem trenutku od današnjih okolnosti, kada imamo jednoznamenkasti broj novooboljelih. I cilj mjere je bio jedan dan u tjednu smanjiti intenzitet mobilnosti populacije. Ako se sada epidemiološki konstatira da to više nije nužno, onda će se ta mjera ukinuti“, rekao je premijer u intervjuu za subotnji Jutarnji list.

Osobno zagovara neradnu nedjelju. “Što se tiče nedjelje, ja sam za to da bude neradna. To je politički stav vlade i HDZ-a“, rekao je.

“Pripremili smo izmjene Zakona o trgovini s kojima uskoro idemo u savjetovanje, a taj bi zakon iduća saborska većina mogla usvojiti. Traži se model koji će uzeti u obzir da je Hrvatska i turistička zemlja. Želimo radnicima osigurati da imaju prigodu provesti nedjelju u miru s obitelji i svojim najbližima, ali i da se ostavi mogućnost nekoliko radnih nedjelja tijekom godine, kao i da se poslodavcima pruiži prilika da i oni utječu na tko koja će nedjelja biti radna, a koja neradna”, rekao je Plenković.

Kazao je i kako će se pažljivo analizirati efekti reaktivacije gospodarstva. “Danas imamo podatak da je indeks pada u trgovini na malo u prvih 20 dana svibnja ove godine u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem samo pet posto. Ići ćemo dalje s mjerama potpore realnom sektoru, ali ciljano”, rekao je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na političke suparnike u izbornoj utakmici, držeći da će birači izabrati one za koje smatraju da se znaju nositi s krizama i da mogu najbolje upravljati zemljom.

„Naši su ljudi informirani i mudri i izabrat će one za koje smatraju da mogu najbolje upravljati zemljom, znaju se nositi s krizama i znaju provoditi ono što su u izborima predložili kao svoj program. Oni koji stvaraju kaos i koji su neodgovorni ne mogu voditi zemlju u teškim izazovnim trenucima“, rekao je Plenković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...