U Zadar u svibnju doputovalo 18 stranaca, čak i iz daleke Kine i SAD-a

Ako imaju rezerviran smještaj, turisti već mogu ući u Hrvatsku i bezbrižno uživati u “korona free” destinaciji. Samoizolacija više nije na snazi, tek preporuke o načinima ponašanja prilikom boravka u našoj zemlji.

Od početka svibnja u Zadar je doputovalo 18 stranih državljana. Doznajemo to iz gradske Turističke zajednice.

U razdoblju od 1. svibnja do danas eVisitor sustav bilježi ukupno 18 dolazaka stranih državljana. Iz Bosne i Hercegovine šest dolazaka, s Kosova četiri dolaska, iz Austrije tri dolaska, iz Kine i Slovenije po dva dolaska te iz SAD-a jedan dolazak, stoji u odgovoru.

Na vagi su zdravlje i kapital. Najvažnija gospodarska grana kada je u pitanju punjenje državne blagajne ne može egzistirati bez fluktuacije ljudi, a zdravlje nacije, točnije povratak virusa i eksponencijalno širenje zaraze, riskira se dolaskom stranaca koji su do jučer vodili puno težu bitku s COVID-om nego mi.

Prvi čovjek zadarskog turizma, Mario Paleka, kazuje nam kako je sve izglednije da na vrhuncu sezone promenade na gradskim ulicama i žamora sa zadarskih plaža neće nedostajati.

Kako smo i najavljivali, ima nade da će se polako početi oslobađati infektološke mjere i otvoriti promet ljudi i roba preko granica, pa tako i da će nam se vratiti turizam makar u glavnoj sezoni. Iz ove perspektive, naravno bili bismo zadovoljni i s 40 posto prošlogodišnjih prihoda i prometa, ali ipak ostaje za vidjeti hoće li se i na koji način situacija s pandemijom razvijati, kazuje nam.

Ekonomski faktor, ipak, ne smije zaslijepiti one koji većinu zarade zahvaljuju ljetnim mjesecima. Bezbrižnost i nesputanost koje atmosfera vrelih mjeseci donosi ne smiju otkloniti oprez.

U stalnom smo kontaktu sa Stožerom civilne zaštite Zadarske županije, koji djeluje sukladno odlukama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Posljednja uputstva za rad hotela i iznajmljivača HZJZ dostavljamo u prilogu dopisa. Vrlo je važno uzeti u obzir i naputke za rad u ugostiteljstvu, prijevozu i trgovini, jer turizam ne čine samo smještajni kapaciteti. Kao nacija smo se pokazali spremnima oduprijeti se najvećim izazovima, pa tako i prvom valu globalne pandemije, pa se tako nadamo kako ćemo se svi kolektivno i dalje savjesno i odgovorno ponašati sukladno uputstvima infektologa i u praksi primjenjivati tzv. novu normalnost, higijenu i socijalnu distancu, ali također i znati privređivati onoliko koliko to bude moguće. Takav pristup situaciji bi nam svima trebao biti apsolutni prioritet, zaključuje Paleka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...