Capak: “Izborni proces nije ugrožen, a što se tiče Zadra – i da smo sve testirali ne bismo bili 100 posto sigurni”

Glavni epidemiolog Nacionalnog stožera Civilne zaštite Krunoslav Capak gostovao je u RTL-u danas te je komentirao posljednje zabiljene slučajeve zaraze koronavirusom, s naglaskom na događaje u Zadru i Đakovu, gdje su zaražene časne sestre. Na pitanje zašto premijer Andrej Plenković ne mora u samoizolaciju iako se se susreo s Novakom Đokovićem koji je pozitivan na koronu, Capak je odgovorio:

“Epidemiolozi su liječnici koji kroz edukaciju stječu znanja i vještine. U slučaju Andreja Plenkovića, bio je manje od tri minute u zatvorenoj prostoriji s Đokovićem.”

Kad su ga novinari upozorili da je njihova kolegica isto toliko bila u društvu s Bornom Čorićem, koji je također zaražen, te je svejedno morala u samoizolaciju, Capak je rekao:

“Kada se radi o epidemiološkoj službi, tu se radi o još nekom elementu. Sigurno postoji još neki dodatni element. Epidemiolozi procjenjuje ne samo kriterij, nego upotrebljava svoje znanje.”

Morali smo se otvoriti

Krunoslav Capak, podsjetimo i sam se nalazi u samoizolaciji, ali dani mu teku radno. Komentirao je za RTL danas dosadašnje postupanje Stožera.

– Obzirom da smo imali odličnu epidemiološku situaciju, morali smo početi popuštati život jer je karantenizacija neodrživa, rekao je Capak.

Također, ovom prilikom pojasnio je svoju izjavu od prije nekoliko dana, kad je rekao da “neće biti dobro ako je Novak Đoković pozitivan”. Podsjetimo, na kraju se ispostavilo da najbolji tenisač svijeta jest pozitivan na koronavirus.

– Mislio sam da će služba morati vrlo aktivno ući u razgovore s kontaktima zaraženih. Nismo tada znali da je zaražen. On je otišao iz Hrvatske. Zbog toga sam mislio da će to biti problem. Ne, ja nisam u kontaktu s njim. Večeras ću ja doznati sve detalje oko toga, rekao je Capak.

Također, epidemiolog je podsjetio da je “srednja inkubacija virusa od pet do sedam dana, dok je najduža 14 dana”. Za nekih sedam dana, istaknuo je, vidjet će se kako je zapravo prošao Zadar.

Ni testiranje ne donosi sigurnost

– Epidemiološka služba je bila brza i učinkovita i pretpostavljam da su bliski kontakti u samoizolaciji, rekao je Capak.

Govoreći o organizaciji turnira, Capak je rekao: “Obzirom da smo imali odličnu epidemiološku situaciju, morali smo početi popuštati život jer je karantenizacija neodrživa. Mi smo postepeno krenuli. Kao što znate, natjecanja na otvorenom uz gledateljstvo je zadnje što smo dozvolili. Ako uvedemo obvezu testiranja svih koji dolaze koji dolaze na turnire to opet ne donosi 100 postotnu sigurnost.”

Izborni proces

Na koncu je govorio i o eventualnoj ugroženosti izbora.

– Ja ne bi sada komunicirao kakav će biti sadržaj epidemiološkog okvira za izborni dan. To je još uvijek tema razgovora. Mi ćemo na vrijeme objaviti te preporuke. Izborni proces nije ugrožen. Mi imamo manje od 100 aktivno bolesnih, nekoliko stotina ljudi koji su u samoizolaciji. Mi smo u puno povoljnijoj situaciji od Francuske a oni ne razmišljaju o odgodi izbora, rekao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...