Capak otkrio prve rezultate seroloških testova, evo koliko je Hrvata prehodalo koronu

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je kako će izgledati predizborna kampanja, što bi poručio političarima, ali kako spriječiti da turisti u zemlju ne unesu zarazu.

Govorio je prvo o preporukama HZJZ-a za izbore.

“Dogovorili smo hodogram s DIP-om, oni nam daju koje sve postupke trebamo uokviriti u epidemiološki okvir. Napravili smo za predaju kandidatura, a sad radimo za predizborne skupove. Bit će gotovo za vikend. Sve će biti u okvirima sadašnje epidemiološke situacije, to znači da još postoji distanca, higijena i dezinfekcija”, rekao je Krunoslav Capak za Novu TV.

Na pitanje može li biti bliskog kontakta kandidata s građanima, rekao je:

“Iako imamo izvanrednu situaciju, još ne preporučam tu vrstu socijalnog kontakta. Preporučam pozdrav, naklon ili laktom.”

Kazao je da se razmišlja o nekim promjenama vezano uz upute za državnu maturu.

“Mi kad smo radili preporuke za maturu, tad je bila malo lošija situacija pa smo išli s opremom. Sad razmišljamo da ublažimo, sad nemamo nijednu zaraženu osobu koja treba na maturu. I oni u samoizolaciji bi mogli pisati uz masku, ali sad nemamo nijednu osobu u samoizolaciji koja bi trebala pisati maturu”, kaže Capak.

Na pitanje o slučaju u Sloveniji gdje je zaraženo dijete u školi, rekao je: “Mi zasad nemamo nikakvih dojava o bolesti u vrtićima i školama. U tim situacijama dijete treba biti izolirano, a svi drugi trebaju u samoizolaciju.”

Što su pokazali serološki testovi?

Komentirao je serološke testove.

“Mi smo obećali 1100 testova koji bi nam dali presjek hrvatskih građana. Imamo oko 600 anketa i oko 500 uzoraka. Postotak prokuženosti je očekivano mali, oko 2 posto”, rekao je Capak.

Rekao je kada bi mogao biti proglašen kraj epidemije.

“Za epidemiologe je epidemija završena kad prođe 14 dana inkubacije bez novih autohtonih slučajeva, iako još možemo imati aktivnih slučajeva pa je možda da to bude dvostruko maksimalno vrijeme inkubacije. Moramo imati u vidu još nekoliko faktora. Proglašenje epidemije i pandemije je u čitavom svijetu od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Jedina zemlja koja je proglasila kraj epidemije je Slovenija, kod njih je to bilo vezano uz neke gospodarske aspekte. Nama ovo proglašenje epidemije prema našim zakonima pruža mogućnost da koristimo infrastrukturu Civilne zaštite i da imamo mogućnost mobilizacije materijalnih, financijskih i ljudskih resursa za što mislimo da nam sada još uvijek treba”, rekao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...