“Mjere smo postepeno popuštali, sad ćemo ih vraćati”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić gostovala je u Dnevniku HTV-a, gdje je komentirala situaciju s koronavirusom.

“Imamo dva veća žarišta, u Đakovu, gdje se epidemiolozi jako dobro nose s tim i zasad nismo čuli da ima većih problema, te Zagrebu. Zagreb je veliki grad i možemo uvijek očekivati da veliki gradovi imaju najveći broj bolesnika. Jedno žarište je u bolnici ‘Sv. Ivan’, zasad samo jedan ima teže simptome. Nitko od bolesnika nije na respiratoru i nije životno ugrožen, iako je gotovo 50% bolesnika iz ‘Sv. Ivana’ starije od 60 godina, znači na neki način su rizična skupina. Zasad su samo dvoje u težoj kliničkoj slici, ostali imaju blagi do srednje teški oblik bolesti, bez obzira na to što devet od njih ima pneumonije”, rekla je Markotić u Dnevniku HRT-a.

Kaže da je zdravstveni sustav pripremljen

Zaključila je da je zdravstveni sustav pokazao da je stabilan, pripremljen.

“U prvom dijelu epidemije bilo je i više zaraženih zdravstvenih djelatnika”, odgovorila je na pitanje o broju zaraženih liječnika. “Sustav za krizne situacije funkcionira, spreman je i organiziran. Imamo dodatnog iskustva i naši se građani mogu osjećati sigurnima”, rekla je za HTV.

Kaže da bi svako stvaranje kontradiktornih informacija bilo štetno.

“Svačiji rad je otvoren za preispitivanje. Promišljali smo, korigirali se i isto radimo i sada. Situacija nije kritična, iako moramo biti oprezni. Važno je da stručnjaci daju svoje mišljenje. Stožer nije sam, tu je puno kolega koji vrijedno rade svoj posao”, dodala je.

Kaže da će se mjere vraćati tamo gdje je kritično

Za kritike je rekla da bi bilo dobro da se konkretno kaže što je dobro što nije.

“Mi smo mjere postepeno uvodili, postepeno popuštali, sada ćemo ih vraćati tamo gdje je došlo do kritičnog stanja”, zaključila je.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...