Ministar Pavić donio ugovore; 146 milijuna kuna za razvoj otoka, Strukovnu i Medicinsku školu, zadarsku bolnicu, Zavod za javno zdravstvo…

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, u pratnji Tomislava Petrica, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, uručio je u utorak, 16. lipnja u Vatrogasnom domu u Benkovcu ugovore o dodjeli bespovratnih nacionalnih i EU sredstava za 30 projekata koji će se realizirati na području Zadarske županije. Poduzetnici, srednje škole, ustanove te jedinice lokalne i regionalne samouprave sredstvima osiguranima kroz ove ugovore unaprijedit će svoj rad i lokalnu zajednicu.

„Ovim ugovorima za financiranje EU projekata vrijednima preko 146 milijuna kuna, kao i s do sada uloženih 2,88 milijardi kuna, ulaganja u Zadarsku županiju iz EU izvora prelaze 3 milijarde kuna.“ – istaknuo je Ministar Pavić. Pohvalio je i aktivnost svih onih koji su sudjelovali u tom procesu te ujedno istaknuo i ulogu Agencije ZADRA NOVA kao regionalnog koordinatora i produžene ruke Ministarstva.

Okupljene su pozdravili i župan Božidar Longin i benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić, obojica istaknuvši važnost ovih projekata za lokalnu zajednicu.

Među potpisnicima ugovora je i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA koja je s Ministarstvom sklopila Sporazum o sufinanciranju rada otočnog koordinatora u 2020. godini. Sporazumom su definirane aktivnosti i poslovi otočnih koordinatora te sufinanciranje plaće djelatnika Agencije koji su raspoređeni na radna mjesta otočnih koordinatora.

„Razvoj otoka je strateški prioritet nacionalne razine. Ovaj Sporazum omogućuje nam intenzivniju suradnju s otočkim jedinicama lokalne samouprave na poboljšanju preduvjeta za održivi razvoj otoka. Podizanje razine kvalitete života i omogućavanje prilika za rad te bolja prometna povezanost temelj su za osiguravanje suvremenog života na otocima. Stoga, u tom će smjeru biti i fokusiran rad otočnih koordinatora čija je uloga obavljanje poslova organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka.“ – pojasnila je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA prilikom potpisa Sporazuma.

Agencija ZADRA NOVA, kao regionalni koordinator, u suradnji s prijaviteljima je pripremila i prijavila projekte za koje su uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava. Pa su tako ugovori dodijeljeni Strukovnoj školi Vice Vlatkovića za projekt „Bolji uvjeti za učenje kroz rad – Unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva“ – bespovratni iznos od 29.924.449,48 HRK te Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Zadar za projekt „Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva“ – bespovratni iznos od 30.000.000,00 HRK. Ugovore su preuzeli ravnatelji škola, Tihomir Tomčić i Davor Vidaković. Oba projekta financiraju se kroz Poziv „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Zavodu za javno zdravstvo Zadar uručen je ugovor za projekt „PreventiON and early detecTIon for more effective treatMEnt of colon and breast cancer (ON TIME)“, ukupne vrijednosti 813.445,71 EUR, te Općoj bolnici Zadar za projekt „Improving Laboratory and Diagnosis Operational System – LAB-OP“ ukupne vrijednosti preko 999 tisuća EUR. Ova dva javno-zdravstvena projekta financiraju se kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora 2014-2020. Ugovore su preuzeli, zamjenica ravnatelj Zavoda Marina Blažević Longin te ravnatelj OB Zadar, Željko Čulina.

Nacionalnim sredstvima, kroz Program održivog razvoja lokalnih zajednica, financiraju se projekti „Nadogradnja i modernizacija sustava javne rasvjete na području Općine Galovac“ za što je odobreno 225.000,00 HRK te „Modernizacija lokalne ceste L-63177“ na području Općine Lišane Ostrovičke za što je odobren iznos od 400.000,00 HRK. Ugovore su preuzeli načelnici, Marin Gulan i Ivica Musić.

U suradnji s nositeljima, navedene projekte je pripremila i prijavila Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a Agencija će sudjelovati i u njihovoj provedbi. Angažman Agencije na ovim projektima omogućava projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...