Sjećate se lažnih poruka o koroni koje su obišle Hrvatsku? Policija podigla 32 prijave

Sjećate se poruka koje su kružile društvenim mrežama i aplikacijama i upozoravale da “Zagreb ide u potpunu karantenu”? Protiv ljudi koji su širili takve i slične lažne informacije usred epidemije policija je podnijela prijave, javlja Novi List.

Policija je tako do kraja svibnja podnijela 32 optužna prijedloga općinskim sudovima zbog počinjenja prekršaja izmišljanja ili širenja lažnih vijesti vezanih uz koronavirus.

Podsjetimo, u ožujku i travnju društvenim mrežama i aplikacijama poput WhatsAppa i Vibera proširio se cijeli niz lažnih i uznemirujućih poruka poput onih o “potpunoj karanteni u Zagrebu”, preko “povjerljivih” informacija o trenutku stupanja potpune karantene za Hrvatsku, pa sve do širenja naziva trgovina ili bolnica u kojima navodno rade osobe zaražene koronavirusom.

Prijavljeni po zakonu iz bivše Jugoslavije

Zanimljivo je da Hrvatska u svojim zakonima nema kazneno djelo širenja lažnih vijesti pa je policija prijavila osobe koje su širile navedene dezinformacije po starom Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji potječe iz bivše Jugoslavije. Prva verzija tog zakona napisana je 1977. godine i dosad nije značajnije mijenjana, osim izmjena s početka devedesetih godina kad su novčane kazne određene u njemačkim markama, što do danas nije promijenjeno iako je marku prije 18 godina zamijenio euro.

Prema tom zakonu, “onaj tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana”.

To znači da bi 32 građanina, koji su prijavljeni za širenje lažnih vijesti o koroni, mogla biti kažnjena iznosom od oko 800 kuna ili, bude li određena najstroža kazna, zatvorom u trajanju do 30 dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...