Stručnjaci: “Ulazak u more morat će se promijeniti”

Dolazi vrijeme godišnjih odmora. Većina ljudi s obitelji odlazi na more i uživa u suncu i u opuštanju. Ovo ljeto bit će posebno zbog zaraze koronavirusom. Hoće li biti gužve na plažama? Kako će kupači ulaziti u more? Smije li se ležati na ležaljkama? Smijemo li se tuširati na plaži? Moramo li nositi u torbi dezinficijense? Istražio je reporter HTV-a koji je u tu svrhu isprobao i temperaturu mora.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Željka Karin kazala je da se još ne zna prenosi li se virus morem, ali znamo već do sada da se virus prenosi aerosolom i zbog toga treba poštivati udaljenost od jednog i pol metra.

Smiju li bolesne osobe biti na plaži?

Osobe koje su bolesne, bilo da samo kašlju ili kišu, ili da imaju temperaturu – ne bi smjele dolaziti na plažu.

– Ako se slučajno ipak dogodi da osoba koja je bolesna dođe na kupanje, trebamo držati razmak 1.5 metar jer kapljice aerosola ne mogu doći do drugog kupača i nema mogućnosti zaraze ako se pridržavamo razmaka. Svi koji su bolesni obavezno moraju otići kod liječnika da se vidi dijagnoza te da zaštite ostale ljude od bilo kakve infecije, ne samo od COVID-19. Postoje preporuke i svi posjetitelji plaže trebaju ih poštivati i pridržavati se istih, rekla nam je Karin.

Kako izgleda ulazak u more po novom pravilu?

Ulazak u more morat će se promijeniti. Neće više biti moguće da svi zajedno ulazimo, osim ako ne poznajemo osobe ili su iz naše obitelji i kućanstva.

S ostalim nepoznatim osobama s kojima ne provodimo svakodnevno vrijeme ne smijemo ulaziti u more već moramo držati razmak od 1. 5 metra.

Slučajno ako se dogodi da nismo poštivali navedeni razmak, vjerojatno se ništa neće dogoditi jer nismo bili u kontaktu 15 minuta, ali trebamo se pridržavati uputa, kaže Karin.

Tuširanje na plaži?

Svakako treba voditi računa i o tuširanju i paziti na razmak od 1.5 metra.

Koncesionari plaža su dužni dezinficirati područja tuša i sanitarnih čvorova svakih 2 sata, a po potrebi i češće.

Dezinficijensi trebaju biti kraj tuševa i treba dezinficirati ruke prije i poslije diranja slavine.

Smijemo li nesmetano uživati na ležaljkama?

Ležaljke na plaži trebaju biti razmaknute na 1.5 metar i svatko tko leži na njima treba ih dezinficirati nakon uporabe, kaže Karin.

Mnogi kupači su počeli pristizati na plaže i zato opreza nikad dosta. Stranaca za sada još nema u velikom broju, ali pošivanje mjera je od velikog značaja, jer sami utječemo na svoje zdravlje i na epidemiološku sliku općenito, poručila je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...