Beroš: “Ako se situacija pogorša, nova aplikacija će postati obavezna”

Ministar zdravstva, Vili Beroš, gostovao je danas u Dnevniku Nove TV.

Komentirao je izjavu predsjednika Milanovića kako je stožer paratijelo.

“Mogu reći da me iznenađuje, ili me i ne iznenađuje što su se usuglasili oko toga. Nije mi jasno utemeljenje njihova promišljanja da je riječ o paraustavnom tijelu”, kazao je Beroš komentiravši što se predsjedniku Milanoviću u kritikama pridružio i Domovinski pokret.

“Sjetimo se prvih dana ove ugroze, reakcije Stožera i naših rezultata. Nadaje, i Ustav u čl. 16 definira sva ona stanja koja mogu obuhvatiti ograničenje prava i sloboda građana, a to je među ostalih i zbog očuvanja zdravlja ljudi”, objasnio je Beroš.

Kaže da se u čl. 17 na koji se poziva predsjednik govori o neposrednoj ratnoj opasnosti po suverenitet RH.
“O tome se ne radi u ovoj priči. Ovo je zdravstvena ugroza, postoji i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji definira epidemije kao problem. Taj Zakon je dao ovlasti Stožeru civilne zaštite ovlasti da pod nadzorom vlade donosi racionalne mjere”, objasnio je Beroš.

Tužbe ustavnom sudu

Ustavnom sudu je poslano više od 20 tužbi, što je Beroš komentirao.

“Ja vjerujem da smo radili po Ustavu i zakonu i da smo sačuvali zdravlje i život ljudi”, rekao je Beroš.

“Epidemiolozi su ti koji će na osnovnu svojih kriterija i parametara odrediti kada je kraj ove epidemije. Slično će napraviti i Svjetska zdravstvena organizacija za cijelu zemlju. To ne može biti neko tijelo koje nije u struci”, objasnio je Beroš.

Smatra da bi se u saboru trebalo raspravljati o svemu, ali na adekvatan i stručan način. “Upravo zato je formiran stručni savjet koji procjenjuje situaciju iz dana u dan, iz sata u sat. Tu nema mjesta politici”, dodao je.

Kaže da bi predstavljena aplikacija mogla postati obavezna

O novoj aplikaciji “Stop COVID-19” kaže kako se otpočetka nije išlo sa zabranama i represijom.

“Svi oni koji misle na zdravlje – svoje, svojih ukućana i prijatelja sugrađana, omogućit će svima koji su bili unatrag 14 dana u kontaktu koji je epidemiološki relevantan tu informaciju da su bili u kontaktu s oboljelim. Mislim da jedino ljudi koji misle samo na sebe neće tu aplikaciju koristiti. Mislim da je aplikacija iznimno korisna, nitko ne može zamijeniti rad epidemiologa na terenu, međutim, ova aplikacija je produkt promišljanja Europske komisije”, objasnio je Beroš.

Aplikacija je za sada dobrovoljna, ne obavezuje nikoga. Beroš kaže kako se stanje prati iz dana u dan pa bi ona mogla postati i obavezna.

“Ako se stanje pogorša, ne samo da će ova aplikacija postati obavezna, nego će i drugi niz mjera postati normalna okolnost. Reagirat ćemo na pojedinu situaciju adekvatnim mjerama. Reagirali smo i do sada na takav način. Nadam se da ćemo u nastavku znati reagirati na pravi način”, pojasnio je Beroš za Dnevnik Nove TV.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...