Dobre vijesti za vozače; Pojeftinjuju tehnički pregledi!

Bivše Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje je sada postalo dio novog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za sobom je ostavilo dobru vijest za vlasnike motornih vozila, prenosi Večernji list.

Izmjena stare Uredbe

Od prvog listopada na snagu bi trebala stupiti izmjena u vidu smanjenja posebne naknade za okoliš, za pet posto i to za sve vrste vozila.

Vozači osobnih vozila sada će, umjesto 35 kuna, plaćati 33,25 kuna. Vozači kamiona će izdvojiti 24 kune manje, sada 456 kuna, a vozači autobusa plaćat će 304 kune, u odnosu na prijašnjih 320.

Sve je to dio izmjene Uredbe o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon. Kako navode iz Ministarstva, izmjenom drugih članaka trebali bi se smanjiti iznosi naknada za vozila na hibridni pogon i to za 50 posto.

Novi korektivni koeficijent za hibridna vozila trebao bi iznositi 0,5 posto, dok bi se vozila na električni ili alternativni pogon u potpunosti oslobodila plaćanja zasebne naknade za okoliš.

Rasterećenje građana

Prema tumačenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ta posebna naknada obračunava se i plaća pri registraciji vozila, odnosno pri ovjeri tehničke ispravnosti vozila na temelju rješenja Fonda, stoga će tehnički pregledi od listopada biti jeftiniji.

“Prijedlogom Uredbe ostvarit će se rasterećenje građanstva i gospodarskog sektora u iznosu od 10 milijuna kuna na godišnjoj razini”, poručili su iz Ministarstva.

Pojasnili su i da su s prijedlogom Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe krenuli sukladno akcijskom planu za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja u 2020., a kojim je i predviđeno smanjenje jediničnog iznosa za pet posto za sve obveznike.

Iako smanjenje nije veliko, moglo bi olakšati situaciju u korona krizi i situaciji koja nas očekuje na jesen.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...