Capakova zamjenica o kaznama za nenošenje maski i policajcima na svadbama: “Oni samo rade svoj posao”

Nema zatvaranja, ima novih uputa i preporuka. Kada one stupaju na snagu i kada, s obzirom na porast zaraženih, otkrila je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš u RTL-u Danas.

“Prošli tjedan sam govorila da bismo mogli susresti i troznamenkasti broj. Pratimo evo već dva dana i ne bih dizala paniku. Živimo u vrijeme epidemije i u drugim zemljama oko nas je daleko lošija slika. S obzirom da smo sustav spojenih posuda nije nemoguće očekivati da se zaraza širi i kod nas, ali ne treba dizati paniku i mislim da je to situacija zbog toga što epidemija vlada svuda i pandemija oko nas”, rekla je Bubaš za RTL.

Što očekivati ovaj vikend?

“Najprije ne bih uopće stigmatizirala svadbe niti bih govorila da sve mjere se razmatraju te mjere koje su bile do sada preporučene one cijelo vrijeme jesu na snazi i cijelo vrijeme naglašavamo njihovu primjenu. Sad je Stožer jednostavno odlučio da će nadzirati njihovu primjenu. Jednako tako smo imali priču i s klubovima, najprije smo pratili lagani porast broja zaraženih, ali nemojmo zaboraviti niti to da su prvi slučajevi u ovom nastavku epidemije su kod nas bili zapravo uvezeni. Ništa ne bih rekla ni da smo zakasnili, jednostavno suživot je to sa virusom, balans koji trebamo tražiti, idemo dalje kako ćemo i što ćemo još u budućnosti”, kazala je.

Kako će izgledati to, policajac na jednoj svadbi?

“Neće baš biti policajaca na svakoj svadbi, a možda i neće to tako izgledati ružno ako se svi oni koji budu na tom vjenčanju, okupljanju. Nemojmo samo govoriti o svadbama, ima tu okupljanja koja su možda i nepotrebna na neki način, odnosno kojih smo se mogli suzdržati od njihove organizacije, nisu to isključivo vjenčanja. Naravno da nismo na vjenčanjima naviknuti gledati pripadnike civilne zaštite ili djelatnike policije, ali treba shvatiti da oni rade svoj posao i da su tamo da provjere provode li se mjere. I neće se oni dugo zadržavati ako se sve mjere budu provodile”, pojasnila je Bubaš.

Je li za očekivati da cijena testa bude manja i kada?

“Hrvatska koristi najbolji test koji je visoke pouzdanosti, on je samim time skuplji i od drugih testova, međutim za građane koji imaju indikaciju, on je besplatan. Naravno da se sada počelo pričati i postoje li neki drugi testovi, jer je sada broj testova koji su dostupni porastao. To je više pitanje za ministarstvo, ministar Beroš je to komentirao na jedan odličan način, a to je da će se poduzeti mjere, vidjet će se koji su testovi dostupni, koja je njihova cijena pa će onda i mjerodavni odlučiti što ćemo dalje”, rekla je.

Hoće li se kažnjavati oni koji ne nose maske?

“Maske smo do sada govorili da je preporuka da se one koriste naročito u zatvorenim prostorima, sada su one propisane. To je i dobra vježba za jesen u svakom slučaju zašto ne. Novija istraživanje govore da maske smanjuju prijenos zaraze. Na to pitanje o novčanim kaznama vam ne mogu dati odgovor”, rekla je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...