Novi ministar obrazovanja o tome hoće li se djeca najesen vratiti u škole; Otkrio i da je odavno trebao biti u penziji

Obično je velika gužva za svako ministarsko mjesto, ali dojam je da ovog puta za mjesto ministra znanosti i obrazovanja osim Fuchsa nije bilo ozbiljnijih kandidata. Na upit zašto je obrazovanje postalo tako nepopularno, Fuchs je odgovorio: ”Nikad nije bilo baš lako odabrati ljude koji se žele toga prihvatiti, naročito nakon što je to postalo mega ministarstvo, negdje 2004. godine. To je veliki i kompleksan sustav u kojem državni tajnici sami po sebi trebaju biti ministri.”

Prva Fuchsova briga bit će osigurati početak nove školske i studentske godine u uvjetima pandemije Covida-19. Novi ministar kaže za RTL kako treba pokušati pod svaku cijenu vratiti djecu u škole te da će to biti prioritet kojim će se pozabaviti već u sljedećih nekoliko dana.

“Imamo ideju uključiti epidemiologe, virusologe, nastavnike i lokalnu upravu. Ne možete šturo pokušati primijeniti neku epidemiološku mjeru za koju znate da funkcionira.”

Ako epidemija ostane na trenutnoj razini, Fuchs kaže da bi učenici i studenti trebali nastaviti s nastavom i predavanjima, ali ne može još ništa reći za sigurno.

“Zaista ne znam što će se dešavati na jesen, može doći do porasta i drugih respiratornih oboljenja i preklapanja slike Covida. Možda sve prođe glatko i bez problema. Pripremit ćemo”.

Osvrnuo se i na Kurikularnu reformu rekavši kako se ona događa, te ju ne misli zaustavljati.

“Nećemo zaustavljati. To bi značilo da svaki put radimo iste pogreške i vraćamo sve na početak, da se k’o mali pačići nismo maknuli od početka. Naravno da nije sve loše u toj Kurikularnoj reformi. Nećemo intervenirati napamet jer da biste intervenirali morate biti sigurni, nisu to resori za igranje.”

Kaže da će se intervenirati u cijelom nizu segmenata.

“Nisu to samo predmeti. To je masa dokumenata koje treba objediniti, doraditi dokumente koji se tiču obrazovanja. Neke stvari se mogu već sada dorađivati.”

Što se tiče Škole za život, Fuchs kaže da kao i kod svega, ima pozitivnih elemenata, ali i nečega što treba promijeniti.

Što se tiče znanosti tu ga čeka također goruće pitanje zagrebačkog sveučilišta i rektora Damira Borasa. Fuchs ističe da će se svakako trebati pozabaviti resorom visokog obrazovanja i znanosti.

“Trebat će napraviti legislativne promjene. Sigurno se neće ići u smjeru da se narušava autonomija Sveučilišta. Morat će samo iznjedriti promjene. Imat će snage, samo će doći do toga. Nikada ni u jednoj zemlji, ministar ne postavlja ili smjenjuje rektora”, zaključio je Fuchs.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...