Razgovor; Dragan Blatnjak, trener kadeta HNK Zadar: “Ne gradimo samo pojedinca koji će dobro baratati loptom”

Dragan Blatnjak (1981.) u HNK-u Zadar trener je kadetske momčadi, a ujedno ima i zaduženje koordinatora za individualni rad.

U Školi nogometa HNK-a Zadar, kad je poslije osnivanja kluba počela dobivati konture, odlučeno je da će stručni rad osmisliti, organizirati i provoditi treneri koji posjeduju potrebne licencije. Uz mnoge druge temeljne odrednice i ova je postavljena primarno u najboljem interesu svih naših polaznika, a generalno time i u interesu razvoja nogometne igre u Zadru i u Zadarskoj županiji – govori Dragan Blatnjak.

Svoju zapaženu međunarodnu nogometnu karijeru Blatnjak je počeo davno, još u Bosni i Hercegovini gdje je rođen. U Hrvatsku je došao godine 2001. kad je pristupio tadašnjem prvoligaškom Zadru u kojemu je u dvjema sezonama zabio 12 golova. Prešao je potom u Hajduk i ostao četiri sezone u splitskom klubu (17 golova ukupno), poslije čega je igrao u Khimkiju, Moskvi, Lokomotivu Rostov, te u Osijeku, na koncu i u Arbanasima. Nastupao je Blatnjak i u seniorskoj reprezentaciji BiH.

– Već i prije kraja igračke karijere znao sam da ću biti trener. To me zvanje privlačilo i još kao igrač sebe sam pripremao za trenerske dane. Uz postupno školovanje za trenersko zvanje radio sam u nizu klubova i u svakom od njih ponešto naučio, stjecao iskustvo i gradio svoj stil.

Na poziv Raphaela Sušića i vodstva HNK-a Zadar rado se odazvao.

– Volim izazove, a početak djelovanja Škole nogometa u HNK-u Zadar svakako to jest. Okupili smo se u stručan tim, imamo izvrsne odnose i svatko je ušao u svoj dio posla u dobroj vjeri. Veoma je značajno što smo i djeci i roditeljima pristupili otvoreno, iskreno i do kraja transparentno, a naišli smo na istovjetan njihov pristup. Tako smo udarili osnovu za pozitivno ozračje pri čemu je tretman svakog našeg člana i polaznika istovjetan. Primijetili smo veoma brzo da su svi naši igrači na treninzima motivirani, nadahnuti, da na treninge dolaze i s treninga odlaze s osmijehom na licima. Mi kao struka nikad nećemo prestati ulagati napore da se takvo ozračje nastavi i da međusobno povjerenje potraje.

Ističe Blatnjak da je u planu i programu rada na bitnom mjestu odgojna komponenta.

– Ne gradimo samo pojedinca koji će dobro baratati loptom. Kod svakoga potičemo usvajanje i održavanje određenog stupnja sportske kulture, zatim međusobnog poštovanja, razvoj kolegijalnosti, poticanja na obavljanje drugih obveza izvan nogometa, u školi, u obitelji, među prijateljima…

Zanimljivo je da je HNK Zadar u stožer svoje Škole nogometa uvrstio i psihologa.

– Da, to je Toni Gauta, psiholog koji se usmjerio na djelovanje u sportu. I sam je bio sportaš, a svom dijelu obveza u našem klubu pristupio je studiozno i odgovorno. On je u komunikaciju s djecom i roditeljima unio nekoliko korisnih dimenzija koje su sastavnica našeg ukupnog djelovanja i to je izvrsno prihvaćeno.

Trenutačno je stanka za polaznike Škole nogometa i igrače mladih selekcija.

– Prema planu i programu okupit ćemo se uskoro i početi raditi za novu sezonu. Kao ni drugi, ni mi još zbog situacije oko koronavirusa ne znamo kako će biti sa službenim natjecanjima, ali ta nepoznanica neće nas demotivirati. Ukupno gledano jedan od ciljeva postavljenih u klubu jest da ustrajno dugoročno radimo na razvoju nogometne igre pri čemu će biti bitno i pravilno provoditi selekcije. Ovdašnji nogometni bazen vrvi talentima i perspektivnima i naša je zadaća iz tog potencijala uvijek iznova izvlačiti najbolje.

Na koncu, kaže Dragan, jedva čeka početak treninga svojih kadeta.

– Radio sam sa seniorima, sve je to OK, ali izvrsno se osjećam na terenu kad radim s mladima. U svakom trenutku želim im i nastojim prenijeti sve što znam, a iskreno – i ja ponešto naučim od njih.

I zaključuje:

– Veseli me kad ih vidim na terenu opuštene, ali motivirane i odgovorne, kad ih „ulovim“ da nedvojbeno uživaju pa i u najzahtjevnijim vježbama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...