Stanić: “Izađimo na ulice, iz Odlagališta su nas lagali da nema azbesta na Sinjoretovu dok inspektorat nije izašao na teren”

Iako su hrvatski pregovarači u Bruxellesu tvrdili kako u Hrvatskoj nema azbesta istina je posve drukčija. Lijepa naša ima nekoliko žarišta kontaminacije azbestnom prašinom.

Agresivan i po ljudsko zdravlje opasan azbest najprije je otkriven u Vranjicu, u neposrednoj blizini Kaštela, odakle ga je bura nosila čak do Splita, a potom i u Pločama, gdje je svojedobno bio uskladišten u potrganim vrećama tek stotinjak metara od dječjih igrališta i stanova.

Informacije o sanaciji i zbrinjavanju azbestnog otpada gotovo nikada se ne objavljuju javno. Podataka o oboljelima gotovo i nema, a koncentracija azbesta u zraku, iako se na gore spomenutim područjima mjerila, nikada nije objavljena.

Razvoj bolesti povezanih s azbestom dugotrajan je. Simptomi azbestoze mogu se pojaviti i nakon 10 do 20 godina, a znakovi raka povezani s azbestom i nakon 40 godina.
Po čovjeka je opasna azbestna prašina. Udisanje tih vlakana može uzrokovati opasne bolesti, u prvom redu trajno oštećenje pluća koje uzrokuje ozbiljne poteškoće s disanjem.

Zadrani su ostali zatečeni kada je u javnost prije nekoliko dana procurila informacija da je čak 78.330 kilograma azbesta s Titovog “Galeba” iz Rijeke dopremljeno u zadarsku tvrtku Odlagalište sirovina.

– Azbest s Titovog broda završio je kod nas na Sinjoretovu. Prvi čovjek firme je uporno negirao istinitost tih navoda. Nakon što je inspektorat utvrdio da je azbest uistinu na Sinjoretovu, priznali su. Pa nas sada zanima, zašto su nas lagali? Ovo je gusto naseljeno područje, doslovno centar grada. Mislimo izaći na ulice, ne samo stanovnici Sinjoretova, već svi Zadrani, jer ovo će postati problem za cijeli grad. Ako im sada popustimo, dovest će na naše odlagalište možda i nešto puno gore od azbesta. Hoćemo odgovore; zašto su nas lagali i koliko je opasan azbest? A svi znamo da je i sjećamo se što se događalo kod Kaštela. Nećemo šutjeti!, kaže nam Tome Stanić ispred stanovnika Sinjoretova koji su za subotu navečer najavili hitan zbor građana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...