U Hrvatsku iz Izraela stižu dugotrajne maske s antivirusnim djelovanjem, evo koliko će koštati

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo kazala je u emisiji “Studio 4” da su maske koje stižu iz Izraela sljedeći tjedan napravljene od bakaroksida koji ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje i prevenira sekundarne infekcije.

“Kada su shvatili koliko je maska važan proizvod i koliko im je bitno da bude dugotrajnijeg korištenja, razvili su troslojnu masku koja unutra ima bakaroksida i koja prevenira prodiranje virusa i bakterija u organizam, da se diše kroz nju”, rekla je Soldo.

Soldo je naglasila da su takve maske dugotrajne, čak i do 12 mjeseci i dok se ona fizički ne uništi trebala bi djelovati. Kazala je da te maske imaju dosta dobre certifikate njemačkih i američkih certificiranih tvrtki, ali da se maska treba pravilno koristiti.

Soldo je dodala da maske iz Izraela stižu na hrvatsko tržište za desetak dana, a cijena maski bi se trebala kretati oko 40 kuna. “Kirurške maske su dosta skupe, iako je cijena puno povoljnija nego smo to imali na početku epidemije. One jesu jednokratne i zapravo svaki dan bi trebalo nositi novu, i kad se vidi ekološki učinak na Zemlju o kojem sada ne razmišljamo, jer je strah primaran, sigurno ima smisla i financijski i u ekološkom smislu”, istaknula je Soldo.

Što se tiče situacije na tržištu, Soldo je rekla da kirurških maski ima, ali da će trebati vremena da se cijene vrate na prvobitno stanje dok je situacija bila vrlo povoljna. “Nažalost Hrvatska još uvijek u najvećoj mjeri ovisi o Kini i uvozu iz Kine”, poručila je Soldo.

Kazala je da ćemo uskoro na tržištu imati i hrvatske maske, jer neke tvrtke su se registrirale za proizvodnju istih. Naglasila je da je riječ o kirurškim maskama, i da će cijene biti pristupačne.

Soldo je kazala kada je počela epidemija zaraze koronavirusom da se količina maski prodala u enormnim količinama, ali za mali broj ljudi. Naglasila je da danas imamo ograničenje izdavanja maski prema jednom pacijentu da bi imali za sve ljude dovoljne količine. Soldo je istaknula da je već sada prosječna cijena kirurških maski malo iznad 5 kuna. Kazala je da maksimalna marža može biti 35%, a da su neki trgovci, ne ljekarne, dizali maržu i čak 200,300 i više posto i to je bilo nekorektno.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore rekla je da se lijekovi za liječenje covida nalaze u hrvatskim ljekarnama ali oni nisu odobreni za tu indikaciju. “Mislim da se cijeli znanstveni svijet bavi istraživanjem lijekova da se fokusirao na razvoj novih lijekova i naravno na proširivanju indikacija lijekova koji su već sada odobreni u svijetu. Trenutno dobre kliničke studije imaju tri lijeka i od toga se sva tri mogu nabaviti u Hrvatskoj i primjenjuje se u centrima intenzivne njege za covid koji su liječili pacijente s covidom, dodala je.

Soldo je naglasila da je covid dosta kompleksan i da se svakom pacijentu pristupa individualno, da u se prilagođava terapija prema njegovim simptomima. “Dobra je vijest da su Britanci radili jednu široku studiju koja je bila jako obuhvatna i pokazala je efikasnost jednog lijeka koji je povoljan i dostupan je u skoro svim zemljama svijeta. To je jedna dobra vijest za pacijente. Taj lijek je deksametazon”, poručila je Soldo za HRT.

Naglasila je da je u kliničkim studijima preko 120 različitih cjepiva, a 20-tak ih je u trećoj fazi. Rusi završavaju testiranje cjepiva na svojim vojnicima već u srpnju, a Soldo kaže da se to njoj čine prekratko. “Da bi cjepivo bilo sigurno i efikasno treba proći ipak malo više vremena”, poručila je.

“Onaj koji prvo dobije cjepivo imat će puno povoljniju priliku na tržištu, jer je ogromna potražnja za tim cjepivom”, dodala je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Soldo je istaknula da postoji cijeli niz procedura da se neko cjepivo distribuira na tržište. “Cjepiva su jedno od najsnažnijih kontroliralih proizvoda u svijetu”, istaknula je.

Soldo je kazala da ove godine očekuje da će se veći broj ljudi cijepiti protiv gripe.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...