Čeka li isti scenarij i Zadarsku? Na njemačkoj crvenoj listi Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija

Njemačka je stavila dvije dalmatinske županije na svoju crvenu listu. Radi se o Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Informaciju je objavio njemački Institut Robert Koch (RKI), ustanova koja upravlja njemačkim odgovorom na pandemiju koronavirusa.

Svi povratnici moraju na testiranje, a do rezultata testova moraju biti u karanteni

Institut Robert Koch (RKI) je na svoju listu rizičnih područja zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom stavio i Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju. To znači da će svi povratnici u Njemačku koji su bili u tim hrvatskim županijama morati ići na obavezno testiranje, a dok ne dobiju rezultate testa, moraju biti u kućnoj karanteni.

Vjerojatno je da će sada, na temelju odluke RKI, njemačko ministarstvo vanjskih poslova izdati upozorenje za putovanje u ove područja Hrvatske. S druge strane, dijelovi Rumunjske i Luksemburga su uklonjeni s liste rizičnih područja Instituta Robert Koch.

Podsjetimo, Njemačka na crvenu listu stavlja regije države ili regije u kojima je u posljednjih sedam dana bilo više od 50 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Sve komentirao Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš objavu njemačkog Instituta Robert Koch komentirao je rekavši da to “vidi kao dobro, kao selektivan pristup Hrvatskoj po županijama, što bi nam također moglo koristiti”.

Ministar je nakon sjednice vlade rekao da su, “sve što su radili, radili u interesu građana”.

Nakon opaske da je to “politička igra”, nastavio je:

“Legitimno je da se sve te države brinu za zdravlje svojih nacija, počinje školska godina i zbog toga su oni usmjereni prema mjerama za svoje državljane.” Potom je pojasnio opasku o “političkoj igri”:

“Razgovarao sam i s kolegama ministrima iz drugih zemalja, oni su sami rekli da je to dio pritiska politika u tim zemljama”, rekao je za N1.

Rekordan broj novih slučajeva u Njemačkoj od travnja

U četvrtak je potvrđeno 1707 novih slučajeva zaraze u Njemačkoj, što je najveći dnevni porast od vrhunca pandemije u travnju.

Njemačka je bila uspješnija u borbi s koronavirusom od mnogih europskih zemalja, ali je broj dnevno zaraženih značajno porastao tijekom ljetnih praznika.

Uzrok velikog broja novih slučajeva su građani koji se vraćaju s ljetovanja, ali i partyji, kao i obiteljska okupljanja.

Škole su se već otvorile prošloga tjedna u nekim dijelovima Njemačke.

Njemačka je prošloga mjeseca uvela besplatno i obavezno testiranje na koronavirus za svaku osoba koja se vraća u Njemačku iz područja s lošom epidemiološkom situacijom.

Kancelarka Angela Merkel upozorila je prošloga tjedna da neće biti dodatnih relaksacija restrikcija.

U Austriji puno zaraženih dolazi s odmora iz Hrvatske

U Austriji je također u posljednja 24 sata zabilježen novi rekord broja novozaraženih koronavirusom. Koronavirus je potvrđen kod 347 osoba.

Kako tvrde austrijske vlasti, ovom visokom broju, najvećem od početka travnja, doprinijeli su povratnici s ljetovanja, prvenstveno iz Hrvatske. Samo na Beč otpada 187 novozaraženih.

Španjolska je u srijedu također zabilježila rekordni broj novozaraženih od ukidanja karantene, njih 6700. Rekordan broj zaraženih u jednom danu zabilježila je Ukrajina te je prvi put u toj zemlji bilo više od 2 tisuće novih slučajeva u 24 sata. Finska je u srijedu izbacila većinu članica EU sa “zelene liste”, što znači da će samo stanovnici manjine europskih zemalja moći ući u zemlju bez restrikcija od ponedjeljka.

Broj slučajeva raste i u Francuskoj 

Osim Njemačke i Austrije, rekordne brojke je zabilježila i Francuska.

Francuska je pak u srijedu zabilježila najveći dnevni porast broja zaraženih od svibnja. Gotovo 3800 novih slučajeva potvrđeno je u posljednja 24 sata, objavio je DGS, odjeljenje za javno zdravstvo ministarstva zdravstva.

“Svi indikatori rastu, a transmisija virusa intenzivira se”, stoji u priopćenju DGS-a.

Toulouse je u srijedu postao prvi francuski grad koji je nametnuo obvezno nošenje maski na otvorenom. Nošenje maski već je obvezno u javnom prijevozu te na javnim mjestima u zatvorenom u Francuskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...