Markotić: “Ljude možete spasiti od svega osim od njih samih”

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, u emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska kazala je da se Stožer priprema za sve scenarije.

“Stanje nije alarmantno, brojevi se povećavaju u cijelom svijetu. Jedan od razloga je, u ovim krajevima gdje je bilo ljeto, ljudi su poželjeli malo opuštanja, no to je bilo preko granica. Pratimo situaciju cijelo vrijeme. Ono što je problem je da ljude možete spasiti od svega osim od njih samih. Potrebno je pridržavati se mjera”, rekla je Markotić za HRT.

Stanje u školama?

“Nema još jako puno iskustava sa školskom djecom jer su države uvele online nastavu s početkom epidemije, ali studije koje su rađene u Koreji, Kini… čini se da djeca. osobito mala, nisu tako veliki širitelji virusa. Nekad mi se čini da maloj djeci kad nešto objasnite oni se tako ponašaju. Reagirat ćemo na potencijalno žarište, ukoliko se pojavi”

Ponovna zaraza koronavirusom?

Komentirajući potvrđeni slučaj Koreanca koji je drugi put pozitivan rekla je da takve mogućnosti postoje kod svake infekcije.

“Takve mogućnosti postoje kod svake infekcije, iako kod određenih znaju biti jako rijetke. Puno je nepoznanica, milijuni su zaraženi i nisu ponovno oboljeli”.

Kakva nas jesen čeka?

“Za sve scenarije se pripremamo. I za mogućnost velikog broja oboljelih što uvijek donosi zimsko razdoblje. Pritisak na zdravstveni sustav će sigurno biti velik jer se nekad neće moći utvrditi o kojoj se infekciji radi, zbog gripe koja tad dolazi. Moguće je očekivati i dvojne infekcije, i gripe i Covida. Bilo bi dobro da se cijepi i cijelo radno stanovništvo, ne samo rizične skupine”, rekla je Markotić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...