Obiteljski liječnici traže sastanak s Berošem: “Jako se bojimo jeseni, kako ćemo znati prepoznati bolest?”

rilikom gostovanja u emisiji N1 Novi dan, Vesna Potočki Rukavina, iz koordinacije obiteljske medicine Grada Zagreba, izjavila je kako su liječnici primarne zdravstvene zaštite jako zabrinuti uoči jeseni te da očekuju razgovor s ministrom zdravstva Vilijem Berošem jer, prema njoj, „ovako dalje ne ide“.

Ustvrdila je da su do sada sve reforme oko sustava obiteljske medicine bile kozmetičke, a ne s namjerom da se sustav stvarno unaprijedi, a što se najbolje, kaže, vidjelo na proljeće.

“Mi smo tijekom korona krize iz dana u dan imali sve veće obveze, ali snašli smo se i zaštitili sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Broj poziva bio je ogroman, dnevno smo znali imati i po 100 pacijenata u izolaciji“, rekla je Potočki Rukavina.

Istaknula je i kako su bili od velike pomoći epidemiolozima budući da su prvi koji poznaju obitelj, kumstva i prijateljstva.

„Jako se bojimo jeseni, kada krene sezona virusa, kako ćemo znati prepoznati, gdje su protokoli, kako ćemo raditi“, zapitala se i dodala kako je nedavno njena kolegica imala u jednom danu 295 pacijenata.

Potočki Rukavina tvrdi i kako zbog odlazaka kolega u mirovinu već sada nedostaje 200 liječnika obiteljske medicine. Neki su se umirovili, tvrdi, i zbog straha od situacije s virusom na jesen.

Izjavila je i kako od ministra Beroša očekuju da ih primi i da ih čuje. “Očekujemo rasterećenje, normative, edukacije, otvaranje specijalizacija, a i o tome treba progovoriti: Sram me koliko mladi čovjek liječnik ima prihoda, a što sve vidi u toj covid ambulanti“, poručila je Potočki Rukavina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...