Prosvjedi protiv nošenja maski i mjera diljem Europe, u Berlinu 300 privedenih

Berlinski gradski pročelnik za unutarnje poslove Andreas Geisel je rekao da je oko 200 osoba je privedeno ispred ruskog veleposlanstva nakon što su bacali kamenje i boce na policajce, i većina je kasnije puštena. Nitko nije ozlijeđen.

Prema podacima vlasti ukupno je oko 38.000 osoba sudjelovalo, većinom mirno, na skupu tijekom kojeg su organizatori pozvali na okončanje svih mjera protiv novog koronavirusa.

U Londonu je tisuću okupljenih na Trafalgar Squareu pozvalo na okončanje “medicinske tiranije”, dok je u Zuerichu više od tisuću okupljenih tražilo “povratak sloboda”.

U Parizu je između 200 i 300 okupljenih prosvjedovalo protiv obveze nošenja zaštitnih maski. Parižanka Sophie je izjavila da se došla boriti za “slobodu izbora”.

Nakon zahtjeva da se raziđu, sudionici defilea u Berlinu su ostali u skupini i izvikivali “Otpor” i “Mi smo narod”, slogan krajnje desnice.

Skup pod nazivom “Svečanost slobode i mira”, koji okuplja aktiviste protivnike cijepljenja, zagovornike teorije zavjere i simpatizere krajnje desnice, bio je drugi skup u mjesec dana što zabrinjava vlasti.

Skup je bio jako mješovit, svih dobnih skupina, uključujući obitelji s jako malom djecom. Bilo je zastava duginih boja uz one njemačke, a prosvjednici su više puta izvikivali “Merkel mora otići”.

“Ja nisam simpatizer krajnje desnice, ovdje sam radi obrane naših temeljnih sloboda”, rekao je Stefan (43) iz Berlina, obrijane glave, u majici s natpisom “Razmišljanje pomaže”.

Gradska uprava njemačke prijestolnice je zabranila prosvjed zbog zdravstvene sigurnosti i nemogućnosti poštivanja razmaka, ali kasnije je sud kojem su se obratili organizatori dozvolio skup.

Novi skup je održan u ozračju sve većeg nezadovoljstva u njemačkom javnom mnijenju prema ograničenjima tijekom pandemije.

Pokretač prosvjeda, Michael Ballweg, informatički poduzetnik bez političkog opredjeljenja, na čelu pokreta “Mislioci nekonformisti -711”, nastalom u Stuttgartu, tražio je tijekom skupa u Berlin “trenutačnu ostavku” vlade, što je popraćeno pljeskom.

Kao i brojne europske zemlje, Njemačka je posljednjih tjedana suočena s nastavkom pandemije s prosječno oko 1500 novih slučajeva dnevno.

U svijetu je od početak epidemije od covida-19 umrlo najmanje 838.271 ljudi, prema podacima agencije France presse na temelju službenih izvora u subotu.

Dijagnosticirano je oko 24,8 milijuna slučajeva zaraze.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...