Zbog rekordnog broja zaraženih u Splitu stižu nove mjere; Ograničene svadbe i sprovodi, zatvaraju se teretane

Od 138 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 43 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Tim povodom Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije sazvao je presicu ispred zgrade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

“Nije dobro. Prosjek godina novooboljelih je 35 godina. Novooboljelih zdravstvenih djelatnika je još pet. Najviše je zaraženih u Splitu, a dosta i u Imotskom. Locirali smo žarišta u određenim fitness centrima, imamo i dalje podatke vezano za održavanje nekih obiteljskih okupljanja vjenčanja”, rekla je prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ.

Lokalni stožer predlaže da se na 14 dana uvedu restriktivne mjere. Traži se i pojačana kontrola civilne zaštite.

“Tijekom dana ćemo dobiti odgovor na naše prijedloge. Predlažemo na rok od 14 dana obvezne maske u zatvornim prostorima i u ugostiteljskim objektima. Ograničavanje održavanje vjenčanja do 50 osoba, sprovoda do 50 osoba bez izražavanje sućuti, bez karmina, obiteljska okupljanja do 20 ljudi, na okupljanjima je obvezno nošenje maski”, rekao je Luka Brčić, načelnik SCZ SDŽ.

Predlaže se zatvranje teretana i sportskih dvorana. Traži se i zabrana posjetima u domovima za starije

“Zatvaraju se objekti u kojima su detektirani zaraženi. Tražimo da sve događaje koji su predviđeni u zatvorenom da se ti događaji otkažu, a u vanjskom prostoru se mogu održavati, ali uz sve ove mjere”, rekao je Nino Vela, načelnik SCZ ST.

Željka Karin je pojasnila da je mlađa populacija unijela virus u fitness centre.

Naime, danas je 138 novooboljelih osoba pozitivno na koronavirus i to 63 iz Splita, 12 iz Sinja, 10 iz Imotskog, 8 iz Makarske, 8 iz Solina, po 4 iz Podbablja i Prološca, po 3 iz Kaštela, Omiša, Trogira i Otoka, po dvoje iz Vrgorca, Marine, Podstrane i Zmijavaca te po jednu osobu iz Hvara, Dugog Rata, Jelse, Klisa, Podgore, Runovića, Šestanovca, Tučepa i Zagvozda.

Prvi put se iza Splita nalazi Sinj s čak 12 novooboljelih. Posjetimo, jučer su evidentirana četiri slučaja zaraze, a danas tri puta više. Postoji mogućnost da bi upravo u Sinju mogao krenuti veći val zaraze i to nakon što je prije 11 dana proslavljen blagdan Velike Gospe kada se mnogi nisu pridržavali mjera u crkvi, javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...