Kardiolog: “Kod nekih pacijenata COVID-19 je ostavio posljedice na srce”

Jučer je obilježen Dan srca, a kardiovaskularne bolesti su u vrhu ljestvice smrtnosti u Hrvatskoj. Samo prošle godine u Hrvatskoj je od njih preminulo gotovo 23 tisuće ljudi.

O situaciji su drugim bolestima i stanjima kod pacijenata u jeku pandemije koronavirusa reporterka Dnevnika Nove TV razgovarala je s kardiologom prim. dr. sc. Goranom Krstačićem.

Na pitanje preskaču li ljudi preventivne preglede zbog pandemije koronavirusa, primarijus Goran Krstačić odgovara potvrdno.

“Ova ugroza nas je zatekla i da, svjedočili smo zanemarivanju zdravlja. Sad smo već navikli na suživot s virusom i da se, uz poštivanje epidemioloških mjera, vraćamo u normalan život i to mi liječnici vidimo u svakodnevnom radu”, kaže Krstačić.

Rekao je kako je primjećeno da osobe koje su preboljele COVID imaju posljedice na zdravlju srca.

“Iz studija koje su napravljene iščitali smo tu poveznicu, da COVID ostavlja posljedice na samom srčanom mišiću i osrčju, a nekoliko je takvih sporadičnih slučajeva bilo i u Hrvatskoj i to u pravilu kod nešto mlađih ljudi”, kaže Krstačić i dodaje kako će se ta veza definitivno morati bolje istražiti.

“Jako smo fokusirani i na COVID, što je i opravdano, ali ne smijemo zaboraviti i druge bolesti, kardiovaskularne, onkološke, kronične jer one se i dalje javljaju, a zanemarivanjem i ne odlaženjem na preglede može doći do povećanja broja oboljelih”, kaže.

Ocijenio je da je hrvatsko zdravstvo dobro i stabilno.

“Dozvolite da i ova ugroza COVID-a izvuče najbolje iz zdravstvenog sustava i nas dionika zdravstva”, poručuje primarijus Krstačić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...