Popis stanovništva 2021., građani će se sami upisivati preko interneta

Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, objasnila je za N1 da će se sljedeće godine, prije nego od 16. travnja krenu popisivači na terenu, građani moći samopopisivati preko aplikacije E-građani.

"Po prvi put će se građani moći sami popisivati preko aplikacije E-građani", kazala je Brković.

"Oko milijun građana koristi sustav E-građani. To ne znači da ga oni stalno koriste, nego su barem jednom ušli u sustav."

"Slijedi period u kojem će popisivači izlaziti na teren od 16. travnja, oko 8000 popisivača bit će na terenu. Nismo upanici, ali nam nije svedeno zbog epidemiološke situacije za koju ne znamo kakva će biti u travnju", kazala je.

Kako DZS namjerava provjeravati daju li se točni podaci, što je važno, jer ti se podaci koriste i pri organiziranju izbora?

"Popis se temelji na izjavi, na povjerenju, može se reći. Popisivač nema pravo tražiti dokumente, provjeravati istinitost navoda. Ako netko izjavi da u Republici Hrvatskoj boravi 12 ili više mjeseci, on automatski ulazi u popis. Zakonom su predviđene kazne, ako se utvrdi da je popisivač unio nešto drugačije od onoga što je rečeno ili da je netko unio netočan podatak tijekom samoupisivanja", objasnila je ravnateljica DZS-a.

"Kazne su pet do sedam tisuća kuna", dodala je.

Za manjinske kvote rekla je da su održali sastanke s predstavnicima nacionalnih manjina i svim zainteresiranim subjektima:

"I ove godine će u organizacijskim uputama biti preporuka da se na područjima na kojima žive nacionalne manjine da se vodi računa da među popisivačima bude udio pripadnika nacionalnih manjina kao iz posljednjeg popisa", kazala je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...