Prijeti svemirski sudar ISS-a i satelita, izvest će manevar izbjegavanja

Međunarodna svemirska postaja (ISS) trenutno je na putanji oko Zemlje za koju su ruski stručnjaci izračunali da je s prevelikom vjerojatnosti vodi u sudar sa satelitom koji više ne funkcionira. Bez manevra izbjegavanja sudar bi prijetio u 1.23 sati u noći na ponedjeljak.

Od svjetskih agencija vijest je prvi prenio njemački DPA, navodeći da su zapovjednici ISS-a ranije u takvim slučajevima manevre izbjegavanja sudara izvodili ili kratkim paljenjem vlastitih motora ili uz pomoć svemirskih brodova koji povremeno pristaju na ISS.

DPA prenosi vijest iz službenog priopćenja Roscosmosa, ruske svemirske agencije, koja navodi da je satelit koji bi se ISS-u u ponedjeljak kratko iza ponoći približio u najboljem slučaju neugodno blizu, BRICSat-2.

Kako ISS vode zajedno svemirske agencije SAD-a, Rusije, EU-a, Japana i Kanade, svaka agencija ima svoje područje odgovornosti, a “Russian Orbital Segment” u stanju je prilagođavati visinu orbite ISS-a kako bi se izbjeglo sumnjive krhotine svemirskog otpada kojega u tako niskoj orbiti na kojoj ISS kruži oko zemlje, nešto više od 400 kilometara, ima napretek.

Roscosmos navodi da je sada riječ o satelitu BRICSat-2, eksperimentalnom komunikacijskom satelitu, tipa CubeSat, što ga je u orbitu u ljeto prošle godine dala lansirati Mornarica SAD-a. Riječ je minijaturiziranim satelitima, dimenzija kocke brida od samo 10 centimetara, koji se uglavnom koriste kao amaterska radio-oprema.

U ovom slučaju bila je riječ o tehničkoj vježbi US Naval Academy, odnosno radu polaznika tamošnjeg inžinjerskog svemirskog programa. Salitet je, skupa s mnogim drugima, u lipnju prošle godine u svemir odnio SpaceX-ov Falcon Heavy.

Igrom slučaja dogodilo se da se baš taj kockasti minijaturizirani satelit za vježbu našao na putanji previše bliskoj ISS-u da bi ga se moglo ignorirati. Na ISS-u se trenutno nalaze Amerikanac Chris Cassidy i Rusi Anatolij Ivanišin, te Ivan Vagner i oni će biti ti koji će “iz prvog reda” promatrati kako napreduje prilagođavanje orbite njihovog privremenog svemirskog doma.

Menevre izbjegavanja provodit će tijekom sat vremena, od 23 sata do ponoći u nedjelju po srednjoeuropskom vremenu.

Manevri izbjegavanja krhotina, odnosno “DAMs”, u svemiru su s vremena na vrijeme neophodni. Kad je riječ o ISS-u, samo 2009. godine, primjerice, ova postaja morala je dvaput izbjegavati svemirske krhotine. Prvi put 22. ožujka bila je riječ o dijelu kineske rakete CZ-4, a drugi put, 17. srpnja, o dijelu ruske rakete Proton, tipa rakete koji je prvi put upotrijebljen još 1965.

Do kraja 2009. ISS je uspješno proveo 10 izbjegavanja krhotina. Vremenom je broj krhotina nastavio rasti. Američke agencije do listopada prošle godine registrirale su oko 20.000 umjetnih objekata u Zemljinoj orbiti, od čega je u upotrebi bilo njih samo 2218. Tu je bila riječ o samo onim krhotinama koje su dovoljno velike da ih se prati.

Većih od 10 centimetara bilo je, procjenjuje se, oko 34.000, onih dimenzija između jednog i deset centimetara oko 90.000, a komada manjih od jednog centimetra, koje je proizveo čovjek i ostavio u orbiti oko Zemlje, čak 128 milijuna.

Ovakvi komadi na nižim orbitama oko Zemlje čak su češći od svemirskog kamenja koje zaluta prema našem planetu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...