manjak t stanica

Studija otkrila zašto su osobe starije od 65 godina osjetljivije na koronu

Matija Lipar/ZARAPIX
Tamni način

Manjak određene vrste imunoloških stanica kod starijih osoba koje su ključne za borbu protiv stranih tijela mogao bi objasniti ranjivost starijih dobnih skupina na covid-19, kažu američki znanstvenici.

Kad mikrobi uđu u tijelo, potaknu imunološki sustav na odgovor u obliku upale koja nije specifično vezana za bakterije ili viruse.

Nakon nekoliko dana slijedi precizniji imunološki odgovor koji stvara antitijela protiv uljeza zajedno s T stanicama koje ili pomažu u proizvodnji antitijela ili traže i napadaju zaražene stanice.

Prema rezultatima male studije objavljene u srijedu u časopisu Cell, pacijenti oboljeli od covida-19 s blažim simptomima imali su bolji odgovor imunološkog sustava, a posebno jači odgovor T stanica na koronavirus.

Za ljude starije od 65 godina mnogo je vjerojatnije da će imati slabiji odgovor T stanica i slabije koordinirani odgovor imunološkog sustava na zarazu, napisao je koautor istraživanja Shane Crotty s instituta za imunologiju La Jolla.

Sa starenjem izvori naših nezrelih T stanica presušuju, objašnjava on.

Imamo manje “neiskusnih” T stanica koje se mogu aktivirati kako bi odgovorile na novu zarazu, dodaje on.

Starenje i prorjeđivanje nezrelih T stanica mogu biti vezani faktori rizika koji objašnjavaju neuspjeh u stvaranju konsolidiranog odgovora imunološkog sustava, što povećava izglede za teži oblik covida-19, poručuju znanstvenici.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi: