U listopadu se upola smanjuju cijene; Plitvice 50, vikend u Zadru s jedrenjem 600 kuna

Da će posezona biti loša znalo se još sredinom kolovoza kad su nas brojne države zbog velikog broja zaraženih krenule stavljati na crvenu listu, a najviše nas je pogodilo što su to učinili Austrijanci, Slovenci i Talijani, koji spadaju u naše najvjernije goste. Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica sad se nadaju da će domaći gosti spasiti posezonu u listopadu pa se tako prvi put održava “Tjedan odmora vrijedan”, koji će trajati od 16. do 25. listopada.

Kako je posezona loša pokazuju podaci e-visitora po kojima smo sad na 40 posto turističkog prometa od lani. U Hrvatskoj je trenutno oko 115 tisuća turista, a uz domaće, najbrojniji su nam Nijemci.

Ministarstvo turizma i sporta i HTZ pokrenuli su projekt “Tjedan odmora vrijedan”, a 4. rujna su krenule prijave subjekata koji žele sudjelovati u ovoj akciji, a koji će biti objavljeni na web stranici “Tjedan odmora vrijedan”. U akciju se mogu uključiti svi koji nude smještaj, bilo da je riječ o hotelima, kampovima ili obiteljskom smještaju, zatim nacionalni parkovi, muzeji, restorani, putničke agencije sa svojim aranžmanima.

Prijavljeno oko 170 subjekata

Index je od HTZ-a doznao da su dosad već uspješno i do kraja prijavljene ponude 70 subjekata, a u tijeku su, navode, dogovori oko završnog kreiranja ponuda za preko 100 subjekata.

“U podjednakim razmjerima se prijavljuju pružatelji usluga u turizmu, od hotelijera, privatnih iznajmljivača, ugostiteljskih objekata, parkova prirode i dr. Primjerice, u projekt su se već prijavili subjekti među kojima su: Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Hrvatski pomorski muzej Split, gradski muzej Vinkovci, Hotel Turist – Varaždin, smještajni objekti Fenomen Plitvice, Hotel Cornaro Split, NP Sjeverni Velebit, PP Kopački rit, Seoski turizam Casa Rustica, PP Lastovsko otočje, turističke agencije sa svojim ponudama i drugi”, odgovorili su Indexu iz HTZ-a.

Cijene smještaja, kako na obali tako i na kontinentu, bit će niže u prosjeku za 50 posto u odnosu na cijene kakve su inače u listopadu pa se očekuje da će to privući i one koji si po redovnim cijenama inače ne bi mogli priuštiti odlazak na more ili npr. u neki od nacionalnih parkova, koji imaju poprilično visoke cijene u sezoni.

“Akcija i povoljnije cijene namijenjene su svima, dok će sama promotivna kampanja biti fokusirana isključivo na domaće tržište”, istaknuli su u HTZ-u.

Ova se akcija prvi put provodi, a planira se i ubuduće

“Neće biti nikakve financijske potpore za one koji će sniziti cijene. Akcija je zamišljena kao platforma Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice u sklopu koje su objedinjene ponude pružatelja usluga u turizmu, a s ciljem poticanja turističkog prometa u razdobljima pred i posezone”, kažu u HTZ-u.

Riječ je o projektu koji se provodi prvi put u Hrvatskoj, a u HTZ-u ističu kako je planirana daljnja provedba ovog projekta i u narednim godinama, i to u razdobljima pred i posezone.

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, za Index je naveo da će agencije nuditi upola jeftinije aranžmane tijekom projekta “Tjedan odmora vrijedan”. Za primjer je tako naveo vikend u Zadru za 600 kuna po osobi.

“Paket aranžman uključuje 2 noćenja u privatnom smještaju, poludnevni izlet jedrilicom, razgled grada, večeru u restoranu, cooking class na temu dalmatinske pašticade. Inače takav aranžman stoji 1200 kuna, a sad smo ga snizili na 600”, kazao je.

Pristupačne cijene ulaznica

NP Plitvička jezera tijekom tog će razdoblja također spustiti cijenu ulaznice na 50 kuna za odrasle i 20 kuna za djecu, dok je redovna cijena tijekom listopada za posjet Plitvicama 180 kuna za odrasle, a za djecu 50 kuna.

Broj posjetitelja bit će ograničen zbog epidemioloških mjera, a već je sad dosta karata za to razdoblje prodano, što se može vidjeti odlaskom na njihovu web stranicu, u dijelu kupovine karata.

U ovoj akciji Ministarstva i HTZ-a sudjeluje i Aquatika, slatkovodni akvarij u Karlovcu, koji će tijekom ove promotivne akcije organizirati svaki dan besplatno stručno vođenje u 11 h, a upola će sniziti i cijene ulaznica. Redovna cijena za odrasle je 60 kuna, sad će biti 30, dok je za djecu s 35 snižena na 17,5 kuna, piše Index.

U sklopu akcije “Tjedan odmora vrijedan” od 16. 10. do 25. 10. 2020. omogućuje se i svim posjetiteljima da upoznaju Park prirode Lastovsko otočje u pola cijene. Oni najveći brodovi preko 75 m koji su se po danu plaćali 2000 kuna, u ovom će razdoblju trebati platiti 1000 kuna, a upola će biti snižene cijene i za sve ostale veličine brodica i brodova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...