Krenula kontrola poduzetnika koji su u koronakrizi dobili potpore; Ako se otkrije muljaža, novac mora biti vraćen državi

U vrijeme lockdowna, kad je bilo najgore i njegova tvrtka nije mogla raditi, poduzetnik Goran Vrabec iskoristio je državne potpore kako bi ostao na životu.

”Dobili smo za šest naših zaposlenika i to za prva tri mjeseca kad se dijelilo. Manji dio tog ćemo morat vratiti jer je jedan radnik zaposlen na nepuno radno vrijeme, a oni to nisu uzimali u obzir kod obračuna”, kaže Goran.

Novac mu je puno pomogao, ali interna revizija Zavoda za zapošljavanje utvrdila je da dio mora vratiti.

“Baš prije par dana smo potpisali ugovor sa HZZ-om. Oni su napravili neke kontrole, mi smo poslali sve dokaze koje je trebalo. Ali mislim da je ta priča za sad zaključena”, govori ovaj poduzetnik.

Vratili više od 100 milijuna

Od ožujka do listopada država je poduzetnicima isplatila gotovo 7 milijardi kuna. Potporu je dosad vratilo 9400 poslodavaca, i to ukupno nešto više od 100 milijuna kuna.

“U prvom redu nisu ispunili uvjete za pad prometa, 20 posto, kasnije 50 za mikropoduzetnike, pa 60 za ove ugrožene djelatnosti”, kaže Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za dnevnik.hr.

No, u Udruzi poslodavaca upozoravaju kako ima onih koji su za vrijeme lockdowna dobili zakašnjele isplate po računima.

Upozorenje iz HUP-a

“Upozoravamo i na to da se u pojedinim slučajevima moguće radilo o prihodima koji su naknadne naplate ranije ugovorenih poslova, a ne prihodima tog mjeseca za koji se tražila potpora. Potrebno je svaki slučaj pomno istražiti i ukloniti svaku sumnju prije nego se poslodavce traži povrat sredstava”, poručuju iz HUP-a.

”Mi postupamo tada po prigovoru, po prijedlogu poduzetnika i u načelu mi udovoljavamo takvoj vrsti prigovora”, kazao je Lončar.

Iz HZZ-a poručuju da će svi koji će morati vratiti potpore, odnosno, koji nisu ispunili uvjete za njihovo dobivanje, moći to napraviti i u ratama.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...