Vrhovni sud opet ukinuo oslobađajuću presudu Slavici donesenu u Zadru: “Ja sam svoju kaznu već prošao”

Na Vrhovnom sudu traje sjednica vijeća koje će po drugi put odlučivati o oslobađajućoj presudi Draženu Slavici, bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku za tragediju na Kornatu u kojoj je prilikom vatrogasne intervencije smrtno stradalo 12 vatrogasaca.

Slavica je dosad dvaput oslobađan optužbe, ali je oba puta Vrhovni sud ukidao presudu i vraćao predmet na ponovljeno suđenje. Posljednji put Slavica je oslobođen pred vijećem zadarskog Županijskog suda 2018. godine, ali se šibensko županijsko državno odvjetništvo žalilo na presudu, pa je Vrhovni sud za danas zakazao javnu sjednicu. Uoči sjednice vijeća Dražen Slavica je među ostalim izjavio:

“Navikao sam se. Teško je. Prošlo je 13 godina i očekujem kraj ove agonije. Ja sam svoju kaznu već prošao – rekao je Slavica uoči ulaska na Vrhovni sud gdje je došao u pratnji svog branitelja, odvjetnika Čede Prodanovića, piše Jutarnji list.

Za stradale vatrogasce rekao je da su to prije svega bili njegovi dobri prijatelji i kolege i da mu je iznimno teško zbog onoga što se dogodilo i da mu je jednako teško kako onda tako i danas.

– Iskreno mi je žao – rekao je Slavica.

Njegov branitelj, odvjetnik Čedo Prodanović rekao je kako očekuje da Vrhovni sud potvrdi oslobađajuću presudu jer smatra kako njegov branjenik nije kriv za ono što se dogodilo na Kornatima jer je tada bio 30 kilometara udaljen od mjesta požarišta, te da su vještaci ustanovili da je uzrok požara tzv. eruptivni požar, rijetka prirodna pojava.

Šibenski tužiteljstvo koju je podnijelo krajem svibnja 2018. godine navelo je kako smatraju kako su u presudi pogrešno interpretirani iskazi većeg broja vještaka i svjedoka jer mnogi svjedoci o istim i važnim okolnostima iskazuju bitno drugačije od optuženika, dok su u presudi izostali razlozi čije se iskazivanje prihvaća i zašto.

‘U odnosu na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, državno odvjetništvo u žalbi ukazuje na niz činjenica koje su jasno istaknute tijekom postupka a koje je sud zanemario jednako kao što sud nije prihvatio sukladne iskaze svjedoka koji su od početka iskazivali jednako i koji su potvrđeni brojnim dokazima. Državno odvjetništvo smatra i da je sud nekritički prihvatio obranu optuženika danu na raspravi te da postoje razlike u optuženikovoj obrani i iskazima svjedoka prilikom izjašnjavanja o istim okolnostima’, naveli su u žalbi iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Nakon što čuje argumente optužbe i obrane, koja će sigurno pledirati da Vrhovni sud potvrdi oslobađajuću presudu, Vrhovni sud bi u roku od mjesec dana mogao donijeti odluku hoće li potvrditi oslobađajuću presudu Slavici, vratiti slučaj ponovo na početak nakon 13 godina, piše Jutarnji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...