Plenković traži razlog pucnjave na Markovu trgu, spomenuo i medij iz Zadra kao primjer širenja govora mržnje

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na pucnjavu na Markovom trgu.

– Dogodio se pokušaj teškog ubojstva, po mom dubokom uvjerenju riječ je o kaznenom djelu s elementima terorizma budući da je riječ o unaprijed planiranom napadu na zgradu Vlade, pucano je na tri policijska službenika, da je bilo ljudi koji rade u Vladi tragedija bi bila još veća, kazao je premijer, prenosi Jutarnji.hr.

– Treba ispitati je li predsjednik vlade bio meta napada u ponedjeljak, izjavio je Plenković u Bruxellesu gdje je doputovao na dvodnevni samit Europske unije.

– Nakon moje konferencije za tisak jučer došle su reakcije nekih političkih stranaka, očito su se prepoznali ono što sam govorio. Prepoznali su se huškači, tu mislim na Domovinski pokret i sve njegove frakcije. Upravo su oni u izbornoj kampanji izašli s tezom, zajedno s Mostom, suradnja s HDZ-om da, ali suradnja s Plenkovićem ne. Očito su njihove huškačke poruke koje puštaju u javnost kroz Bujicu, Hrvatski tjednik, kao dva eklatantna primjera širenja govora mržnje, koji su usmjereni prema meni, su potaknuli možda ovoga mladoga čovjeka da napravi ovakav napad, pokušaj teškog ubojstva s terorističkim elementima. Ovo je događaj bez presedana,- kazao je Plenković.

Kazao je i da će se vidjeti tko će odgovarati za ovakve događaje.

– Proces transformacije HDZ-a vodimo četiri godine, stabilizirali smo je, pozicionirali je centar desno, ali svakako ne na rub političkog spektra, ne na radikalizam i ekstremizam. Oni koji su pripadnici tog dijela političkog spektra nisu naše društvo. Film koji su priželjkivali neće gledati, frustracija koju imaju i govore kakav smo čuli od Ivana Penave, Karoline Vidović Krišto i komentar Miroslava Škore kojem bi bilo puno pametnije da je ostao u estradi, a ne da se bavi politikom jer ovako djeluje kao neuvjerljivi klaun. Vodit ćemo oštru političku borbu protiv onih koji su huškači i siju netoleranciju u hrvatskom društvu, kazao je premijer.

Spomenuti Hrvatski tjednik utemeljen je 2002. godine i politički tjednik domoljubne orijentacije.

Sjedište lista je u Zadru. Prijašnji naziv tjednika bio je Hrvatski list, a od 2013. godine i broja 441 izlazi pod imenom Hrvatski tjednik. Prodaje se diljem Hrvatske, BiH te inozemstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...