Radnici zadarske studentske menze ipak idu u štrajk, mirenje nije uspjelo

Današnji proces mirenja između Samostalnog sindikata zaposlenih u studentskim centrima i Agencije za studentski standard nisu uspjeli, pa sindikalisti najavljuju štrajk.

– Krajnji rezultat procesa mirenja između Samostalnog sindikata zaposlenih u studentskim centrima i Agencije za studentski standard, čiji je osnivač Sveučilište u Zadru, nije prošao zadovoljavajuće. To znači da je sindikatu otvoren put prema daljnjim akcijama. Krećemo u štrajk koji ćemo najaviti sukladno Zakonu o radu. Međutim, moram reći da je današnje mirenje prošlo u tolerantnom tonu, tako da smo rekli da ako poslodavac doslovno pet minuta prije štrajka dođe sa prihvatljivom ponudom, mi ćemo od štrajka odustati. Postoji naznaka da bismo se mogli dogovoriti oko dvije od tri stvari koje su upitne. Ta treća stvar je i najvažnija, a to je sistematizacija. Nekih malih pomaka ima, krajnjeg rezultata nema, a možda će ga biti, kaže nam Tomislav Kiš, sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata zaposlenih u studentskim centrima.

Tijekom jučerašnjeg gostovanja u eteru Antene Zadar, Kiš je govorio o razlozima ulaska u štrajk.

– Na želju naših članova iz Zadra, mi smo još 2019. godine, prije koronavirusa, pokrenuli proces kolektivnog pregovaranja koji je u početku išao normalno. Kad je došla epidemija, mi smo kolektivne pregovore zamrznuli i po završetku lockdowna, nastavili smo ih. Na prvom sastanku odustali smo od svih materijalnih potraživanja. Dao sam im ponudu da poslodavac, pošto zna svoju situaciju, a situacija je loša, izračuna koliko po kojoj stavci mogu platiti da posljedice lockdowna ne sruše firmu. Izrazili smo izuzetno jasno spremnost da, ako se mora, možemo početi govoriti i o smanjenju radničkih prava, plaća i svega ostalog, uz uvjet da to bude na određeni definirani rok. Očekivali smo novi sastanak, međutim dobili smo takvu povratnu bezobraštinu da nas je to šokiralo. Predložili su da će visinu naših primanja određivati upravno vijeće. Odbili su raspravljati o visini plaća razgovorom, već su odlučili da će oni to određivati. Htjeli smo i sistematizaciju uvrstiti u kolektivni ugovor. Također, po pitanju prijenosa radnika, tražili smo da to bude unutar radnog mjesta, što je odbijeno. To znači da, ako kafiću preko puta konobar ode na bolovanje, Agencija bi mu mogla poslati radnika studentske menze bez prijenosa radnog ugovora, što je po nama nedopustivo. Djelatnici Agencije za studentski standard imaju plaću između 3500 i 4000 kuna, a zaista ne znam koliko imaju članovi Uprave. Nije problem u nerazmjeru plaće nego u odnosu – ti si moj radnik, ti moraš raditi za mene i ja ću ti određivati koliko ćeš biti plaćen!, kazao je Kiš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...