Sabljar Dračevac: “Grbin me smijenio. Mislila sam da će se držati dijaloga, a ne sječa glava”

Zašto se dio SDP-ovih zastupnika pobunio protiv odluke Peđe Grbina o smjenama na čelu saborskih odbora?

U emisiji “Otvoreno” gostovali su saborska zastupnica SDP-a i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Renata Sabljar Dračevac, bivša ministrica u vladi Zorana Milanovića Mirela Holy, bivša glasnogovornica vlade Ivice Račana Aleksandra Kolarić, novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja te novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Na početku emisije voditelj Mislav Togonal je, obraćajući se SDP-ovoj Sabljar Dračevac, rekao da je zvao desetak njezinih saborskih kolega, ali da se s obzirom na situaciju nisu htjeli odazvati.

Što se dogodilo na Klubu?

Postavlja se logično pitanje, što se zapravo dogodilo na Klubu zastupnika SDP-a.

“Hrabra sam suočiti se sa svakojakim problemima, pa i ovima unutar stranke. Mi smo bili pozvani na Klub na Iblerov trg u 18 sati. Ja sam došla jedno 15-ak minuta prije, vidjela sam da sam smijenjena u Odboru za zdravstvo. Mislila sam da će se naš novi predsjednik Peđa Grbin držati onoga što je najavljivao, a to su dijalog, dvosmjerna komunikacija, da neće biti nikakvih sječa glava itd”, rekla je.

Kaže da nije nikakav problem što Grbin smjenjuje ljude jer on ima legitimitet kao novi predsjednik SDP-a, ali da je očekivala razgovor i pojašnjenje ako nešto dobro nije obavljala.

“Brzo se željela donijeti odluka, a mi smo htjeli da se pojedinačno glasuje”, dodaje Sabljar Dračevac.

Kolarić: Krivi politički ciljevi

Teško je reći da je bilo tko od njih u pravu jer se radi o krivim političkim ciljevima, smatra Aleksandra Kolarić dodajući da je zadnja stvar što članstvo i građani od novog vodstva očekuju borba oko podjele fotelja.

“Ima na desetke tema o kojima se trebalo odmah govoriti. Afera Janaf, obroci za djecu u školama, posljedice koronakrize na ekonomiju, a jedino što se nije trebalo dogoditi jest nastavak klanovskih borbi. Sve se ovo događalo i Davoru Bernardiću sa saborskim klubom, očito se isto istim vraća. Ipak, to nije specifično samo za SDP ili Hrvatsku, da imate stranačku elitu u parlamentu i stranačku elitu na pozicijama unutar stranke”, kazala je Kolarić.

“Ja sam smatrala da bi bilo najbolje da su SDP-ovci izabrali Mirelu Ahmetović, to bi bila svježina i novina, žena na čelu SDP-a, osoba koja ima dobar javni nastup, koja neće poticati podjele u stranci”, ističe Mirela Holy dodajući da je ružno i što se HDZ naslađuje time što se događa.

“Čini se da ljudi u SDP-u nisu ništa shvatili iz onoga što se događalo zadnjih godina”, dodaje.

Što će biti na Glavnom odboru?

Što se tiče Glavnog odbora SDP-a u subotu, kaže Kolarić da “Grbinova ekipa” ima većinu, od 55 do 65 glasova u odnosu na 103. Pitanje je i hoće li biti javno glasovanje.

“Marija Lugarić trebala bi postati nova šefica Glavnog odbora”, dodaje.

Velik je problem unutarstranačke demokracije “poslušnost šefovima”, istaknuto je u raspravi u Otvorenom.

“Na vrh dolaze mediokriteti koji su poslušni šefovima, i to nije samo u SDP-u već i u HDZ-u, a onda je to loše za građane u cjelini. Taj kadrovski deficit hrvatske politike je rezultat slabe i invalidne unutarstranačke demokracije”, dodaje Aleksandra Kolarić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...