Virani će prosvjedovati ispred DORH-a u Zagrebu: “Nad nama se vrši represija, pretražuju nam se kuće u potrazi za oružjem”

Na zadnjoj skupštini udruge Vir bez podjela većinom glasova nazočnih donesena je odluka o organiziranju velikog prosvjeda u Zagrebu ispred zgrade DORH-a, a zbog, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare održanoj ispred Trgovačkog suda, institucionalnog reketa.

S obzirom na veliki interes građana Zadarske županije, za sada su predviđena dva autobusa, a u Zagrebu će se oporbenim vijećnicima u Općinskom vijeću općine Vir pridružiti i brojni članovi raznih udruga i političkih stranaka, među kojima će biti, potvrđeno je, i saborskih zastupnika.

“Uvertira pred veliki prosvjed u Zagrebu je današnja tiskovna konferencija upravo ovdje, na ovom mjestu, ispred zgrade u kojoj stoluju institucije RH kojima je važnija kontrola štete lokalnih šerifa i poruke njihovih političkih zaštitnika nego zakoni RH. Najzorniji primjer za ovu tvrdnju je i to da već dvije i pol godine nema kaznenog sudskog epiloga za teroristički čin blokade virskog mosta. S druge strane, za neke se ima vremena kući donositi uplatnice za obične prometne prekršaje. Isto tako se neki ne moraju odazivati na sudske pozive. U isto vrijeme, mi prikupljamo informacije, dokaze, radimo posao i policije i DORH-a i USKOK-a, šaljemo kaznene prijave, organiziramo tiskovne konferencije, prosvjede, a mnogi se i dalje prave gluhi i slijepi. Primjerice, kada prijavimo devastaciju obalnog pojasa, to nadležnim institucijama nije zanimljivo. Ako se, ne daj Bože, usudimo tražiti konkretne odgovore, iste ne dobivamo već budemo podvrgnuti institucionalnom reketu zajedno sa našim obiteljima. Kao da to nije dosta, pa onda oni kojima je posao spriječiti nezakonite radnje, kriminalce potiču na krivotvorenje službene dokumentacije s krivotvorenim pečatima, a imali smo situaciju da i same nadležne službe čije prostorije možete vidjeti ovdje iza nas, i same krivotvore službenu dokumentaciju u cilju ometanja istrage te zaštite kriminala.

Koliko se neki u nadležnim institucijama trude diskreditirati one koji argumentirano prozivaju i prijavljuju prekršitelje zakone, ilustrira i činjenica kako su upravo neki od nas bili predmetom policijske represije pa su nam na temelju fingiranih prijava vršili pretrese kuća u potrazi za fantomskim oružjem. DORH se, i u to nema više nikakve sumnje, pokazao neučinkovitim kada je u pitanju progon počinitelja kaznenih djela s otoka Vira. Predmeti koji se tiču argumentiranih kaznenih prijava prema počiniteljima na Viru, čekaju godinama na bilo kakvo postupanje. Nerijetko DORH lopticu odgovornosti prebacuje na USKOK, no na kraju besplodnog loptanja, nikakvih konkretnih rezultata nema. Strankama u postupku onemogućuje se uvid u spis po okončanju izvida, USKOK ne podiže optužnice, ne reagira se na krivotvorenje dokumentacije suprotne strane i sve to rezultira činjenicom da višestruki počinitelji kaznenih djela na Viru ostaju nekažnjeni i nastavljaju kršiti zakone. Danas smo ovdje donijeli i požurnicu kojom tražimo od DORH-a da konačno izvuku iz ladica čak šest predmeta koji već dulje vrijeme skupljaju prašinu. Želimo vjerovati da DORH, USKOK i ostale nadležne institucije doista žele biti servis građanima, a ne da svojim nečinjenjem štite organizirani kriminal. Datum samog prosvjeda ovisi o potrebnim odobrenjima koja čekamo, no svakako će biti u drugoj polovici mjeseca listopada o čemu ćemo medije i građane obavijestiti pisanim putem”, poručili su iz udruge Vir bez podjela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...