84,6 milijuna kuna za sanacije i rekonstrukcije luka, gotova ona u Vinjercu

Iz Županijske lučke uprave javljaju kako su dovršeni radovi na sanaciji lukobrana i mola u luci otvorenoj za javni promet Vinjerac.

Gat, odnosno lukobran koji su bili predmetom sanacije su u funkciji prihvata i priveza brodica i brodova, istezališta te zaštite luke. Cijeli zahvat sanacije osigurao je stabilnost i nosivost konstrukcije, a samim time i sigurnije korištenje vezova i prometa unutar luke.

Projekt su financirali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Zadarska županija i Županijska lučka uprava Zadar. Vrijednost izvedenih radova iznosi 2.793.178,90 kuna bez PDV-a, a radovi su izvršeni u ugovorenom roku.

„Zatečeno stanje mula i lukobrana ukazivalo je na narušenu stabilnost i nosivost iz razloga što su se s vremenom realizirala razna oštećenja. Realizacijom sanacije lukobrana postigla se cjelovita funkcija zaštite lukobrana, a zajedno s parapetnim zidom i zaštita luke od valova“, kazao je ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola.

Radovi su počeli u svibnju 2020. godine, a izvođač je bila renomirana tvrtka za izvođenje pomorsko građevinskih radova Akropolis d.o.o. iz Splita. Radovi su izvedeni sukladno glavnom projektu sanacije izrađenom od ureda ovlaštenog inženjera građevinarstva Željka Čirjaka, koji je ujedno vršio i uslugu stručnog nadzora, a obzirom da je predmetna luka kulturno dobro radovi su izvedeni sukladno konzervatorskim uvjetima.

„Nakon dovršetka radova u lukama Mrljane i Vinjerac, u suradnji s našim osnivačem, Zadarskom županijom nastavljamo s projektima sanacije luka po cijeloj županiji. Samo u posljednje tri godine u projekte sanacije i rekonstrukcije luka uložili smo 84,6 milijuna kuna. Uz Županiju, treba svakako istaknuti i odličnu suradnju s resornim ministarstvom koje nam pruža financijsku potporu u mnogim projektima. Zajedničkim djelovanjem trudimo se podići kvalitetu lučke infrastrukture na zadovoljstvo naših stanovnika“, poručio je Škibola.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...