Djelomične mjere nisu pomogle. Austrija zatvara i škole i trgovine, kreće karantena kao proljetos!

Austrijska vlada je u subotu objavila da zatvara škole i trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne kućanske potrepštine, dva tjedna nakon uvođenja djelomične karantene koja nije zaustavila naglo širenje koronavirusa u zemlji.

“Nove restrikcije” su nužne, rekao je kancelar Sebastian Kurz na tiskovnoj konferenciji u Beču. “Od utorka do 6. prosinca na snazi će biti karantena poput one proljetos”.

Iznoseći opširno mjere, dodao je da se kontakti moraju što više ograničiti. Izlasci će biti odobreni samo u točno određenim okolnostima (kupnja hrane, poslovni i medicinski razlozi, športske aktivnosti i šetnja).

Nastava na daljinu

I trgovine će se zatvoriti, osim prehrambenih, ljekarni, banaka, pošte i važnih djelatnosti.

Što se tiče prosvjete, osnovne i srednje škole osigurat će nastavu na daljinu. Dosad nastave u školama nije bilo samo za više razrede srednje škole i za sveučilišta.

Djelomična karantena s policijskim satom tijekom noći uvedena je početkom studenog. Restorani, muzeji, koncertne dvorane i sportski objekti bili su zatvoreni, ali epidemija se i dalje brzo širila.

10.000 slučajeva u petak

Austrija koja ima 8,8 milijuna stanovnika i bila je razmjerno pošteđena u prvom valu, prijavila je u petak gotovo 10.000 slučajeva u 24 sata i još 7000 u subotu, a početkom listopada tek 1000, pa bolnički sustav postaje opterećen.

Trenutačno pacijenti oboljeli od covida-19 zauzimaju 567 od 2000 postelja na intenzivnoj njezi.

Više od 1660 umrlih prijavljeno je od izbijanja pandemije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...