Istraživanje; Odluke Nacionalnog stožera podržava 76 posto građana

Nova TV u suradnji s agencijom Ipsos provela je istraživanje što građani misle o borbi protiv COVID-a, kako se sve to odrazilo na njihov život te što misle o radu stožera i pridržavaju li se njegovih mjera, piše Dnevnik.hr. Prema rezultatima tog istraživanja 32 posto ispitanika smatra da je opasnost od zaraze male, 37 posto da je osrednja, a 32 posto da je velika.

U odnosu na istraživanje iz ožujka postotak onih koji smatraju da je korona opasna pada, a onih da nije raste. Razmišljanja su podijeljena i ovisno o godinama ispitanika. Tako 67 posto mladih misli da je jako mala opasnost od zaraze, ali zato 50 posto starije populacije misli da je opasnost velika.

OBOLJENJA UKUĆANA

Istraživanje je pokazalo i kako 23 posto građana smatra da je opasnost od oboljenja njihovih ukućana, kad su oni bolesni, mala i da taj broj opada. Njih 38 posto misli da je opasnost osrednja, a raste broj onih koji misle da je opasnost za ukućane velika i njih je sada 39 posto.

Žene su opreznije i zabrinutije za zdravlje svojih ukućana više od muškaraca, mladi više misle da je mogućnost zaraze osrednja, a starija populacija sklonija je misliti obrnuto, da je opasnost velika.

FINANCIJE I RADNA MJESTA

Dvoje od troje građana misli kako će korona virus negativno utjecati na njihove financije, te financije njihovih obitelji. Takvih je 67 posto i u odnosu na ožujak vidljiv je blag rast, točnije strah od gubitka financija. No, ima i 29 posto građana koji misle da sve oko korone neće utjecati na njihove financije i tu je vidljiv značajan skok onih koji su mirni kad su njihovi prihodi u pitanju. Ima i 4 posto onih koji pak misle da će u koroni pozitivno proći kada su financije u pitanju.

ADVERTISEMENT

Korona je otvorila i pitanje radnih mjesta pa je 4 posto ispitanika reklo da je otkaz već dobilo. No, da će ga vjerojatno dobiti misli 22 posto ispitanika i taj broj u odnosu na ožujak raste. Pada broj onih koji misle da im se ništa neće dogoditi, takvih je 74 posto.

Većina, točnije 44 posto građana misli da bi im se mogla smanjiti plaća. I taj broj u odnosu na ožujak opada. 32 posto građana misli da je malo vjerojatno da im se smanji plaća, a 24 posto građana ne brine se oko smanjivanja plaća i taj broj u odnosu na ožujak raste.

ŽIVOTNE NAVIKE

Korona je promijenila i životne navike. Tako se sada češće peru ruke i to radi 66 posto građana. Svaki drugi, točnije 51 posto ispitanika, češće dezinficira mobitele, stolove i podove. 76 posto građana primjerice kada odlazi na posao ponaša se kao i prije. Također, 69 posto ispitanika, kao i prije, odlazi na ulicu i dvorište. Njih 55 posto jednako odlazi izvan grada, u prirodu te 48 posto odlazi u trgovinu.

Ali zato se 63 posto građana rjeđe druži si prijateljima i rodbinom te njih 21 posto rjeđe koristi javni prijevoz. I na kraju s rukovanjem je prestalo 56 posto građana.

STOŽERU SOLIDNA TROJKA

Kada bi školskim ocjenama građani ocijenili rad stožera, on dobiva trojku i to solidnu trojku, točnije 3,4. Malo lošije stožer ocjenjuju mladi, a bolje starija populacija. HDZ-ovi birači najbolje ocjenjuju rad stožera, ali zanimljivo, trojku stožer dobiva i od SDP-ovih birača pa i birača Domovinskog pokreta, Mosta i Možemo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...