Na aktualnoj karti Europskog centra samo Zadarska i Istarska županija nisu označene crvenom bojom

Prema jučerašnjim podacima 14-dnevna incidencija zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je 685 slučajeva, što je unutar EU prosjeka.

Hrvatska uz ograničavanje javnih okupljanja i skraćivanje događanja i okupljanja, kao i uvođenje obveze nošenja maski i na otvorenom u slučaju nepostojanja razmaka, nije uvodila dodatne strože mjere. Kako bi se ubrzalo testiranje, od ovog su tjedna uvedeni brzi antigeni testovi, a uz sekundarne bolničke kapacitete, u nekim gradovima se aktiviraju i tercijarni bolnički kapaciteti.

Prema porukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, u ovoj situaciji nema potrebe za uvođenjem dodatnih strožih epidemioloških mjera i ne razmatra se novi lockdown.

Na aktualnoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) dvije hrvatske županije, Istarska i Zadarska županija, nisu označeni crvenom bojom koja označava više od 240 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

Također, Hrvatska je uklonjena sa švicarskog popisa rizičnih zemalja za putovanja. Naime, Švicarska je uvela novi način određivanja liste zemalja ili područja sa povećanim rizikom zaraze za koje se uvodi upozorenje putovanja.

Prema novom načinu odlučivanja, na crvenu listu se svrstavaju zemlje ili područja u kojima u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika ima 60 ili više novo zaraženih u usporedbi sa Švicarskom.

Odlične su to vijesti za turistički promet.

A oni pokazuju da je Hrvatska ostvarila najveću razinu turističkih dolazaka i noćenja na Mediteranu.

U razdoblju od siječnja do kraja srpnja Hrvatska je ostvarila razinu domaćih turističkih dolazaka od 63 posto te dolazaka stranih turista na razini od 39,2 posto u odnosu na prošlu godinu. Gledajući samo srpanj, brojke su značajno bolje. Hrvatska je u srpnju ostvarila 91,9 posto razine dolazaka domaćih turista i 65,4 posto dolazaka stranih turista. Što se tiče turističkih noćenja ostvarenim u turističkim objektima, Hrvatska je u sedam mjeseci ostvarila 41,1 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, dok je u srpnju ostvareno 57,5 posto noćenja u odnosu na srpanj prošle godine.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja listopada ostvareno 7.596.097 dolazaka i 53.623.053 noćenja što predstavlja 50 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju mjereno noćenjima. Tržišta s kojih je ostvaren najveći turistički promet su Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Poljska, Češka i Austrija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...