Ne propustite trodnevnu filmsku feštu na “Danima frankofonije” u Kino Zoni!

Od ponedjeljka 16. do srijede 18. studenog Kino Zona vam u suradnji s ‘Hrvatsko-francuskom udrugom Zadar’, ‘Institut français de Croatie’, ‘Schweizerische Eidgenossenschaft’, ‘Gradom Zadrom’ i ‘Koncertnim uredom Kneževe palače’ dovodi prave tri filmske poslastice. Trodnevni filmski program ‘Dana frankofinje’ u ponedjeljak u 20h otvara izvanredna animirana ratna drama ”Kabulske lastavice”.

Ljeto 1998., Kabul je u ruševinama i okupiran od strane talibana. Zaljubljeni par Mohsen i Zunaira unatoč svakodnevnom nasilju i bijedi želi vjerovati u budućnost. Ali besmislen Mohsenov čin zauvijek će im poremetiti život.

Režiju potpisuju Zabou Breitman i Eléa Gobbé-Mévellec, a valja istaknuti i to da je film zavrijedio nominacije na festivalu u Cannesu, Europskim filmskim nagradama, odnosno, posebno priznanje na međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyu.

Utorak 17. studenog rezerviran je pak za romantičnu komediju legendarnog francuskog redatelja Louisa Mallea, ”Milou u svibnju”.

Poput Vanje, u Malleovom filmu, Milou nikada nije napustio obiteljsko imanje. Njegova majka umire za vrijeme studentske pobune u Parizu u svibnju 1968. godine. Interes preminule sestre za imanje predstavlja nećakinja koja se bavi trgovinom antikvitetima, a koju najviše zanima bakin smaragdni prsten koji je Milouova kći Camille već nataknula na prst. Nesrodnik, vozač kamiona koji u Parizu ne može dostaviti svoj tovar rajčice, dovodi nećaka koji je bio dio ustanka. Svi štrajkaju i matrijarh se ne može sahraniti.

Glavne uloge u ovoj simpatičnoj Malleovoj romantičnoj komediji iz 1990. tumače nezaboravna Miou-miou i njezin slavni kolega Michel Piccoli, a što se tiče priznanja, svakako valja spomenuti prestižnu ‘David di Donatello’ nagradu za najboljeg redatelja, ‘Césara’ u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge (Dominique Blanc) te nominaciju za BAFTA-u u kategoriji najboljeg stranog filma.

Treći i posljednji dan manifestacije ‘Dani frankofonije’ zatvara hvaljena obiteljska drama Oliviera Assayasa ”Ljetni dani”.

Dva brata i sestra svjedoče nestanku svojih sjećanja iz djetinjstva kada se moraju odreći obiteljskih stvari kako bi osigurali nasljedstvo svoje preminule majke.

Film ”Ljetni sati” je od svojeg premijernog prikazivanja 2008. osvojio brojna priznanja i naklonost publike, a posebne riječi hvale su osim fantastične režije Oliviera Assayasa zaslužile i uvijek ljupka Juliette Binoche, odnosno, njezina ‘filmska majka’ Edith Scob.

Program manifestacije ‘Dani frankofonije’ ostvaren je u suradnji s ‘Hrvatsko-francuska udruga Zadar’, ‘Institut français de Croatie’, ‘Schweizerische Eidgenossenschaft’,’Gradom Zadrom’ i ‘Koncertnim uredom Kneževe palače’ u čijoj dvorani će i biti prikazan. Sve projekcije startaju u 20h i ulaz je besplatan, a pošto je zbog epidemioloških mjera limitiran broj sjedala, dođite na vrijeme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...