Sve o legendarnom preletu Danijela Borovića MIG-om 21 na promociji knjige u Zadru

Aeroklub Zadar najavljuje promociju knjige  Prelet za Hrvatsku autora Danijela i Snježane Borović, koja će se održati u multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru (NOVI KAMPUS), ponedjeljak 16.11.2020. s početkom u 19:00 h

Dana 04.veljače 1992. u večernjim satima, pri izrazito nepovoljnim meteorološkim uvjetima, pilot kapetan 1. klase Danijel Borović preletio je nadzvučnim borbenim avionom MiG 21 s vojnog aerodroma Željava kod Bihaća na aerodrom u Puli i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. Borovićevim preletom Hrvatska vojska je dobila prvi borbeni zrakoplov, kojim je započet početak ustroja eskadrile borbenih aviona u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina, Danijel Borović je preuzeo zapovjedništvo nad prvom lovačkom eskadrilom. Za vrijeme Domovinskog rata Danijel Borović je sudjelovao u svim akcijama oslobađanja okupiranih područja Republike Hrvatske. Za svoje iznimne doprinose u Domovinskom ratu, prvi Hrvatski predsjednik RH dr. Franjo Tuđman osobno mu je uručio Red Nikole Šubića Zrinskog za ratno herojstvo.

Danijel Borović kao ratni i poratni zapovjednik prve lovačke eskadrile, umirovljen je u činu pukovnika 2003. godine.

U knjizi Prelet za Hrvatsku, koju je napisao zajedno sa svojom suprugom Snježanom, na vrlo dramatičan i uzbudljiv način prikazani su događaji koji su prethodili samom preletu, te okolnosti izvlačenja supruge i petogodišnjeg sina iz Bihaća prema Hrvatskoj. Ovim beskompromisnim činom Danijel Borović je pokazao svu snagu i odlučnost hrvatskog čovjeka u borbi za slobodu te postao prvi vojni pilot koji je svojim zrakoplovom sletio na slobodno Hrvatsko tlo.

Aeroklub Zadar kao popularizator zrakoplovstva i zrakoplovnih sportova u Zadru u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Zadra i Zadarske županije, našim će građanima predstaviti velikana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Danijela Borovića koji će zajedno sa suprugom Snježanom pobliže opisati događaje i okolnosti pod kojim je nastala knjiga  Prelet za Hrvatsku. U toku promocije knjige na mjestu održavanja promocije bit će prigoda za kupovinu knjige  Prelet za Hrvatsku po promidžbenoj cijeni od 120 kn.

Broj posjetitelja na promociji bit će sukladno odlukama županijskog stožera civilne zaštite na sam dan održavanja promocije knjige Prelet za Hrvatsku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...