Botić o novom terminalu Lučke kapetanije: “Lickamo urede i novce dajemo strancima, dok su naši obrtnici bačeni na koljena”

Županijska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić objavljuje priopćenje koje objavljujemo u cijelosti.

“Budući je župan Božidar Longin sazvao on line skupštinu županijske skupštine, izigravajući dosadašnje demokratske standarde, (koliko god niski i korumpirani bili), ovim putem vam prosljeđujem upit Lučkoj kapetaniji, koji sam uz dodatne upite Lučkoj upravi Zadar, Carinskoj ispostavi Zadar i Pomorskoj policiji Zadar uputila kao vijećničko pitanje uz sljedeći komentar ove otužne situacije:

Nema ekonomske logike da u ovakvom poslovnom trenutku, lickamo urede ili još gore dajemo novce stranim poslovnim subjektima, dok su naši obrtnici, mala i srednja poduzeća bačeni na koljena, a cijelo gospodarstvo vapi za likvidnim sredstvima.

Lučka kapetanija Zadar međutim uselila se u nove, objedinjene, našim sredstvima (preko Ministarstva) uređene prostore u novo sagrađenom putničkom terminalu u Gaženici.

Terminal koji smo protivno svim gospodarskim interesima prvo potpuno zgotovili, zatim po 10 kn po m2 dali u koncesiju stranom koncesionaru na idućih 20 godina, uz velika obećanja primjerice župana Zadarske županije Longina o milijunima prihoda od varijabilnog dijela koncesije, da bi na kraju u turistički rekordnoj, pred pandemijskoj 2019. godini od tog dijela koncesije za cijelu međunarodnu putničku luku sa novim terminalom uprihodili sramotnih 214 283 kn!!!

Gospodarski diletanti postavljeni na čelne pozicije samo iz razloga što nemaju srama, usudili su se čak takvu poziciju stranog koncesionara javno opravdavati?!

A prije tjedan dana ministar pomorstva Butković se sad krenuo takvima zahvaljivati jer su navodno omogućili premještanje Lučke kapetanije Zadar iz vlastitih prostora (!!!) u zgradu novog terminala u Gaženici. Navodno bez zakupnine. Ako i povjerujemo da se u zgradi nalaze bez najma (pitanje je, pokažite ugovor!), sigurno je kako ćemo nakon mog vijećničkog pitanja saznati kako ipak plaćaju troškove održavanja, komunalija, raznih naknada… sve za novi terminal i tako stranog koncesionara podmiruju za te troškove, umjesto da ih on uplaćuje u naš proračun.

Tko u ovakvom trenutku, osim HDZ a i njihove interesne grupacije, može u Zadru/Hrvatskoj, gdje nam je poslije njihove privatizacijske pljačke i uništavanja ostalo još jedino ugostiteljstvo, turizam i trgovina, sad nakon povodljivih postupaka oko pandemije koji nerezonski uništavaju te jedine preostale gospodarske grane, javne novce umjesto u održavanje kakvih-takvih novčanih tokova u vlastitoj sredini ili recimo ulaganja u dodatno educiranje tj. pripremanje poduzetnika i javnog sektora na nove uvjete poslovanja, prebacivati javne novce stranom koncesionaru kojeg su doveli u Gaženicu kao opravdanje za vlastitu bezidejnost?

Naravno ako se ne radi o sumnjivim i vjerojatno protuzakonitim izvlačenjima javnog novca za njihove privatne interese, što bi u svakoj normalnoj državi istraživao DORH i USKOK?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...