JAVNO DOBRO Stranka u Zadru glasove “lovila” sadnicama pamidora, no rejting im je katastrofa

Bilo je to onih poslijeratnih godina kada su hrvatskom političkom scenom drmali HDZ, HNS, HSLS i HSS. U srcu kampanje za parlamentarne izbore predsjednik tada moćnog HSS-a, Zlatko Tomčić,  došao je u Zadar održati predizborni skup. S obzirom na brojno članstvo, zakupili su parkirališni prostor kraj Foruma, podigli veliku pozornicu i pokraj nje dovezli kamion sa sadnicama maslina. Namjera im je bila dijeliti ih biračima i tako ih privoljeti na glas za stranku koja se zalagala za poljoprivrednike.

Mnogi poljoprivrednici iz okolnih sela sjatili su se tada na ovaj skup, Tomčić im je dijelio sadnice, no kako bi ih tko dobio odmah su dali petama vjetra. Tako je HSS i prije početka skupa ostao bez  maslina, a kako se kasnije pokazalo, i bez ozbiljnijih rezultata u Zadarskoj županiji. A masline sigurno danas rastu negdje po Ravnim kotarima.

Ova anegdota iz 90-ih jednaka je situaciji stranke Javno dobro ovih dana na Narodnom trgu kada je nositeljica liste za 9. jedinicu, Marjana Botić, na jednom malom štandu dijelila sadnice, iako ne maslina nego pamidora. U subotu u 11 sati sve su sadnice sa stola još bile na broju, što znači da nekog interesa za ovu stranku i nije bilo. Osim ako im se nije dogodilo kao i HSS-u da su građani došli, rekli da će za njih glasovati i  uzeli pamidore.

Naime, stranka je nastala iz inicijative Javno je dobro, no zasad prolaze sasvim ispod izbornog radara i nema ih niti u anketama. Nositeljica liste, Marjana Botić, nakon neuspjeha na parlamentarnim izborima na koje je išla s Mislavom Kolakušićem, a nakon što njena Akcija mladih nije niti izašla na ove izbore, okrenula se stranci Javno dobro.

No, koliko je ovo Javno ujedno dobro, znat će se iduće srijede kada će se saznati hoće li lista u 9. dobiti barem onoliko glasova koliko su podijelili pamidora.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...